Najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu

Najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu -- za katerega se odločiti? Strokovnjaki prisegajo na več antioksidantov, ki nam pomagajo preprečevati in zdraviti prehlad, najpogosteje omenjajo kombinacijo kurkuma med cimet, kurkuma in limona, kurkuma ingver med. Vsekakor pa so najpomembnejši antioksidanti zelo dobro poznani:

 • vitamin C
 • vitamin A
 • betakaroten -- provitamin A
 • selen, cink
 • flavonidi, izoflavoni
 • koencim Q10
 • ubikvinon

Prehlad je virusno obolenje, najlažje se ga obranimo, če poskrbimo za močan imunski sistem. Okrepimo ga lahko na več načinov, predvsem s pravilno prehrano in na splošno z zdravim načinom življenja. Veliko vlogo pri krepitvi imunskega sistema pa imajo seveda antioksidanti. Kaj so antioksidanti in kako delujejo?

najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu

Antioksidanti so lovilci prostih radikalov, ki škodujejo našim celicam, povzročajo oksidativni stres in povzročajo staranje celic. Prosti radikali lahko naredijo veliko škode,v lažji obliki  predvsem pa oslabijo imunski sistem, povzročajo staranje kože in vplivajo na živčni sistem. Postanemo izredno dovzetni za viruse, ponavljajo se nam prehladi in pogosteje zbolimo za gripo ali kakšnimi alergijami in vnetji. (1. 2. 3. 4.)

Hujši napad prostih radikalov pa močno poveča tveganje za nastanek rakavih obolenj, srčno žilnih obolenj in podobnih težkih bolezni.

Najmočnejši naravni antioksidanti se nahajajo v hrani, predvsem sadju, zelenjavi in zeliščih!  Moramo jih znati poiskati in čim več uživati. Kako poiskati živila z največ antioksidanti in kateri so najboljši naravni antioksidanti, si preberite v nadaljevanju članka.


Super Obrok priporoča!!!

Najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu v sadju in zelenjavi

Najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu, ki je tudi najbolj poznan in največkrat uporabljen, je vitamin C. Vitamin C je vodotopen in je predvsem bistvenega pomena za nastajanje kolagena, ki je poglavitna sestavina vezivnega tkiva in izredno pomemben pri celjenju ran.

Vitamin C močno sodeluje tudi pri absorpciji železa, kot močan antioksidant pa lahko tudi deaktivira karcinogene, ki bi lahko povzročili rakaste spremembe na celicah.

Kje najdemo največ vitamina C?

Dobri viri vitamina C so sladka rdeča paprika, pomarančni sok in vsi agrumi,  jagodičje, beluši, brstični ohrovt, koleraba, cvetača, paradižnik, peteršilj, kopriva…Vitamin C je v sadju, zelenjavi in zeliščih.

Veliko vitamina C pa najdemo tudi v superživilih, ki prihajajo iz daljnih dežel in so pri nas mogoče manj poznana, a izredno učinkovita. To so predvsem Camu Camu, Amalaki, Inkovske jagode, Goji jagode, Chia semena, Baobab, Aronija in še mnoge druge.

Znake prehlada lahko ublažimo z veliko počitka, pijemo veliko tekočine in uživamo sadje in zelenjavo, ki vsebuje veliko vitamina C in cinka.

kaj so antioksidanti

Recept za sirup pri prehladnih obolenjih

Sirup pri prehladnih obolenjih vsebuje antioksidante, ki so najbolj cenjeni pri blaženju simptomov prehlada. Vitamin C je že dobro poznan antioksidant, žajbelj pa je zelišče, ki je prav tako antioksidant. Eterično olje žajblja deluje protibakterijsko, protiglivično in protivirusno.

Žajbelj je nepogrešljiv pri prehladnih obolenjih, saj je izredno učinkovit pri težavah z dihali, grgranje čaja iz žajblja pa deluje dezinfekcijsko. Čaj iz žajblja, koprive in limone, zelo učinkovito pomaga pri utrujenosti zaradi prehlada.

Recept iz limone in žajblja:

Dve neškropljeni limoni narežemo na rezine, dodamo liter vode, kilogram sladkorja in štiri pesti svežih žajbljevih listov. Mešanico počasi zavremo in jo pustimo dva dni počivati. Zavretek po dveh dneh precedimo in prelijemo v temno steklenico.

Sirup, močan z antioksidanti proti prehladu, jemljemo trikrat dnevno. Žlico sirupa prelijemo s skodelico vroče vode in počasi, po požirkih spijemo.

 antioksidanti v prehrani proti prehladu

Antioksidanti v prehrani proti prehladu

Kakšno hrano jesti da se izognemo prehladu? Sedaj že vemo, da je največ antioksidantov v svežem sadju, zelenjavi in zeliščih. A za močan imunski sistem, organizem potrebuje tudi mineral cink, ki je prav tako močan antioksidant.

Pomemben je pri procesu deljenja, rasti in obnavljanju celic. Pomemben je za ohranjanje okusa in vonja, velik pomen ima za pravilno delovanje moškega reproduktivnega sistema.

Cink je najučinkovitejše zdravilo proti prehladu!

Na Darmouth Collegu so izvedli raziskavo na 73 prehlajenih študentih, ki so v zgodnji fazi prehlada, jemali cinkove tablete. Dobivali so jih na dve uri, a največ osem na dan. Cinkove tablete so skrajšale prehlad za 40%, kar je od običajnih devet dni, na pet dni. Prav tako so cinkove tablete močno ublažile simptome prehlada, znanstveniki predvidevajo, da cink za blažitev simptomov prehlada še učinkovitejši od vitamina C.

Antioksidant cink v hrani

Antioksidanti se nahajajo samo v sadju in zelenjavi, pač pa ga najdemo tudi v mesu, ribah in morskih sadežih. Vegetarijancem pogosto primanjkuje minerala cinka, ki se nahaja v ovčetini, ostrigah, svinjskem mesu, jetrih, jajcih, in mleku.

Za posameznike, ki ne uživajo mesa in mlečnih izdelkov, naj posežejo po fižolu, pšeničnih kalčkih in bučnih semenkah, precej cinka pa najdemo tudi v Acai jagodah in Goji jagodah!

 živila z največ antioksidanti proti prehladu

Najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu -živila z največ antioksidanti

Živila z največ antioksidanti so običajno sveža in lokalno pridelana, brez dodatkov pesticidov ali drugih strupov iz okolja. Za dober imunski sistem je izrednega pomena, da telo občasni tudi razstrupimo in s tem tudi preprečimo pogosta virusna obolenja.

V katerih živilih  je torej največ antioksidantov?
 • Vitamin E najpogosteje črpamo iz hladno stiskanih rastlinskih olj! Najdemo pa ga tudi v špinači, oreščkih, stročnicah, raznih žitih in otrobih.
 • Antioksidant selen je najpogosteje prisoten v ribah in morskih sadežih, mleku, jajcih, mesu in žitaricah
 • Vitamin A nam je najbolje poznan v korenčku in paradižniku. Precej pa se ga nahaja tudi v ribjem olju, rumenem sadju, zeleni zelenjavi in mleku.

najboljši naravni antioksidanti proti prehladu

 • Najmočnejši naravni antioksidant proti prehladu -- vitamin C, pa seveda najdemo v agrumih, jagodičevju, papriki, paradižniku, peteršilju, zelju in v ostali zelenjavi in sadju.
 • Selen je mineral v sledeh, potrebujemo ga v majhnih količinah, a so te izjemnega pomena. Selen učinkuje skupaj z glutationom tripeptidom, ki se že nahaja v telesu.

Antioksidant selen izničuje proste radikale in detoksificira toksične kovine, kot so živo srebro, kamdij in arzen. Sele je kot naravni antioksidant prisoten v česnu, čebuli, ribah, školjkah, temnem mesu, rdečem grozdju, jajcih, drobovini in piščančjem mesu. Selen najdemo tudi v pšeničnem zrnju in žitih, a se pri predelavi žita v belo moko, izgubi kar 75% selena.

antioksidanti živila

Antioksidanti v prehrani -- smoothie proti prehladu

Najboljši naravni antioksidanti so seveda v svežih živilih, zato je najbolje sveže tudi zaužiti. Vse bolj posegamo po naravnih napitkih, ki jim pravimo tudi smoothie. Zeleni smoothie, poln antioksidantov, si pripravite zjutraj! Količina naj zadostuje za cel dan, običajno je to liter ali dva za osebo. Smoothie vedno srkajte počasi, da se učinkovine premešajo s slino in se snovi v napitku lažje absorbirajo.

Proti prehladu si napravimo smoothie, ki je prava bomba antioksidantov:

Za liter napitka potrebujemo skodelico vode, skodelico sveže špinače in skodelico granatnega jabolka. Vse sestavine zmešamo in že imamo napitek proti prehladu!