Raziskali smo kako pravilno uživati goji jagode

Goji jagode spominjajo na navaden šipek in v plodovih skrivajo celo paleto zdravilnih učinkovin. Navadna kustovnica, kot jo tudi imenujemo, je nezahtevna rastlina, ki prvotno izhaja iz Himalaje in Tibeta. Goji jagode lahko gojimo tudi v naših krajih, saj uspevajo tudi pri izredno nizkih temperaturah.

Plodovi jagode so živo rdeči, pridelek pobiramo vse do pozne jeseni. Iz enega grma kustovnice običajno pridobimo več kilogramov jagod, zato je smiselno, da jih primerno predelamo za zimo.

goji jagode uporaba
Goji jagode so izvrsten vir kakovostnih beljakovin! KLIKNI SLIKO!

Najbolj preprosto je, da jih posušimo na soncu, saj tako ohranijo vse vitamine in druge zdravilne učinkovine. Iz plodov pa lahko tudi skuhamo okusno marmelado, sokove in čaje, lahko pa jih tudi zamrznemo.

Seveda pa vsi nimamo možnosti, da pridelamo sveže plodove, zato običajno kupujemo goji jagode v prahu, ki so prav tako izvrsten vir beljakovin in antioksidantov.

Goji jagode, ki  nosijo tudi ime Gou Qi Zi, so cenjene predvsem zaradi visoke hranilne vrednosti. So eden izmed najbolj kakovostnih naravnih virov beljakovin in antioksidantov.

Kako pravilno uživamo goji jagode?

 Goji jagode so predmet številnih preiskav in znanstveniki so potrdili nekaj presenetljivih podatkov. Ti čudoviti plodovi, v  sebi skrivajo neprecenljive učinkovine. Zelo pomembne so aminokisline, posebej esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne zmore samo proizvajati.

Z rednim uživanjem goji jagod, poskrbimo, da naše telo dobi nujno potrebne beljakovine, vlaknine, maščobe in ogljikove hidrate. Seveda ne smemo spregledati antioksidantov! Plodovi so polni vitamina C, za izboljšanje razpoloženja pa skrbita vitamina B1 in B2.

goji jagode recepti

Ta dva vitamina sta v veliko pomoč pri krepitvi imunskega sistema in pomembno sodelujeta pri presnovi ogljikovih hidratov in delovanje živčevja. Izredno pomembno vlogo pri kemični sestavi plodov goji jagod, imajo tudi minerali in velika vsebnost karatenoidov.

Minerali kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, mangan, natrij in cink, pomagajo organizmu krepiti imunski sistem. S pomočjo karatenoidov, antioksidantov in vitaminov, pa celoten organizme dobi več energije, izboljša se prebava in uredi krvni tlak in raven holesterola.

Kako pravilno uživamo sveže goji jagode?

Uživanje svežih goji jagode, je seveda najboljše, kar lahko privoščimo svojemu telesu. Običajno so sadje, zelenjava in zelišča, boljšega okusa, če jih zaužijemo sveže. A pri goji jagodah je ravno obratno.

Sveži plodovi namreč vsebujejo grenčine, ki so posebej izraziti pri nedozorelih plodovih, medtem ko pri že dozorelih nimajo več tako izrazitega okusa.

Pri predelanih jagodah, se okus grenčin porazgubi, zato so pogosto bolj okusne, kot sveži plodovi. Pri uživanju svežih plodov, je pomembno, da pojemo cel sadež, saj se pomembne učinkovine nahajajo v semenih. Goji jagode vsebujejo vitamine, ki niso topni v vodi, zato je pomembno, da obenem zaužijemo tudi nekaj maščobe, da jih bo organizem lahko vsrkal.

goji jagode koliko na dan

Sušenje goji jagod

Grmi goji jagod dajejo pridelek do pozne jeseni. Kadar je letina še posebej bogata, nam plodovi ostajajo in potrebno jih je pripraviti za ozimnico. Pri sušenju  plodov moramo biti potrpežljivi!

Jagode najprej operemo in izločimo poškodovane plodove. Goji jagode sušimo na pladnjih, podložimo jih lahko z papirnatimi brisačami. Pladnje postavimo na sonce, čez noč jih umaknemo. Takšne način sušenja traja od tri tedne do enega meseca, kar lahko postane problem v pozni jeseni, ko so dnevi krajši, z manj sonca.

goji jagode sušenje

Če jagod ne moremo posušit na soncu, jih prav tako učinkovito posušimo v sušilniku sadja ali v pečici.

Za sušenje v pečici je priporočljiva temperatura 60 stopinj C. Na začetku pečico nastavimo na 45 stopinj in jo postopoma dvigamo. Vrata pečice pustimo odprta, da lahko zrak ves čas kroži.

Osvežilni sok iz goji jagod

Za osvežilni sok potrebujemo 1 kg goji jagod, ki jih najprej operemo in izločimo še nedozorele in gnile sadeže. Jagode pretlačimo, medtem pa pristavimo tri litre vode, ki jih dodamo 0,5 kg rjavega sladkorja. Ko voda zavre, dodamo plodove in pri počasnem vrenju občasno pomešamo.

Po približno 15 minutah gosti sok odstavimo z ognja in ga še enkrat pretlačimo, nato pa ga še enkrat segrejemo do vretja. Na koncu dodamo še malo cimeta in nekaj kapljic hladno stiskanega oljčnega olja, ali kakšnega drugega rastlinskega olja. Olje je potrebno, da naš organizem bolje predela vitamine, zlasti izredno pomemben beta karoten.

goji jagode čaj

Doma narejeni sokovi so poslastica, s katero lahko obogatimo naš jedilnik. Za pridelavo domačih sokov, je prav gotovo veliko razlogov. Vsekakor je doma narejen sok vedno svež in brez konzervansov, hkrati pa porabimo sadje,  zelenjavo in zelišča,  ki so presežek bogate letine.

Običajno za sokove uporabimo že preverjene recepte in sezonsko sadje, najpogosteje kombiniramo jabolka, hruške, borovnice, maline in podobno. Manj poznani pa so sokovi iz nekoliko bolj eksotičnih sadežev in superživil, kot so goji jagode, acai jagode in še mnogi drugi.

Veliko ponudbo superživil si oglejte v naši spletni trgovini super-obrok.si!

Uporaba goji jagod prahu

Posušene goji jagode, lahko za uporabo zmeljemo v prah. Tudi v tej obliki ohranijo antioskidante, belajkovine, vlaknine, minerale in vitamine. Goji jagode v prahu lahko uporabljamo preventivno, za krepitev imunskega sistema. Povečujejo proizvodnjo rastnega hormona in uravnavajo krvni sladkor, zato so primerne tudi za diabetike.

To superživilo tudi razstruplja organizem in so čudovit spremljevalec pri hujšanju! Goji jagode v prahu dodajamo napitkom, jih potresemo po solati, juhi ali dodamo smoothijem.


Super Obrok priporoča!!!

Solata s papriko, ohrovtom in goji jagodami

Manjšo glavo ohrovta narežemo na tanke trakove in jih za kratek čas pokuhamo v kropu. Ohrovt odcedimo in dodamo strok na drobno nasekljanega česna, tri žlice olivnega olja in sok ene limone. Vse sestavine zmešano in dodamo na kocko narezano eno rdečo in eno zeleno papriko, ter eno žlico goji jagod v prahu.

Medtem 15 minut v vodi namakamo štiri žlice semen sezama, ki jih nazadnje dodamo solati in vse še enkrat dobro zmešamo in takoj postrežemo.

navadna kustovnica cena

Namesti goji jagod v prahu, lahko solati dodamo tudi posušene plodove. V tem primeru jih moramo namočiti v vodo, za približno pol ure.

Čaj in kompot iz posušenih goji jagod

Posušene goji jagode lahko uporabimo v mnogih receptih, izredno okusen je pa tudi čaj ali kompot. Posušene plodove kuhamo pet minut in jih skupaj s tekočino ponudimo kot kompot. Če pa skuhane precedimo, dobimo okusen čaj.

Plodove iz kompota moramo jesti počasi in jih dobro prežvečiti! Pojejmo tudi semena, saj je v njih največ kakovostnih maščobnih kislin! ( 1. )

V goji jagodah je izredno veliko vitamina C, zato strokovnjaki priporočajo največ 10 gramov posušenih jagod na dan.