Na kaj paziti PRED NAKUPOM kokosovega olja?

Kokosovo olje pridelujejo iz kokosovih orehov, ki rastejo na kokosovi palmi, Coco nucifera. Palme rastejo na izredno revni zemlji, v tropih rasteta pritlična in visoka palma. Za pridelovanje olja je bolj primerna visoka kokosova palma, ki prva leta rasti samo cveti, ko pa začne oblikovati plodove, ima običajno velik pridelek.

Plodovi imajo kakovostno in visoko vsebnost olja, palma Coco nucifera lahko daje pridelek tudi do osemdeset let. Palme rastejo v vseh tropskih deželah, največji pridelovalci kokosovega olja so Indija, Filipini in Indonezija.

kokosovo olje kje kupiti
Tukaj preverite ponudbo kvalitetnega hladno stiskanega kokosovega olja!

Hladno stiskano ekstra deviško kokosovo olje uporabljamo  za lajšanje mnogih zdravstvenih težav, je odličen pomočnik pri premagovanju oksidativnega stresa, deluje protivnetno in je naravni analgetik. Uporabljamo ga lahko tudi za nego kože in las, primeren pa je tudi za kuhanje, saj se zaradi visokega vrelišča ne prežge.

V današnjem času lahko kokosovo olje kupimo tudi v deželah, kjer palme ne uspevajo, vendar moramo pred nakupom preveriti nekaj dejstev. Na kaj paziti pred nakupom kokosovega olja? Vsekakor preverimo ceno, kje so olje pridelali, ali je hladno  stiskano, kakšne konzervanse so uporabili in podobno.

Na kaj paziti PRED NAKUPOM kokosovega olja?

Običajno se pred nakupom vsakega izdelka pozanimamo o določenih dejstvih. Seveda nas predvsem zanima cena, a vse pogosteje iščemo izdelke, ki so bolj kvalitetni in naravno pridelani. Tudi pri nakupu kokosovega olja moramo biti pozorni od kje prihaja in po kakšnem postopku je pridelano.


Super Obrok priporoča!!!

Kako vpliva cena na nakup kokosovega olja?

Pri nakupu kokosovega olja naletimo na različne cene. Pozorni moramo biti pri izredno nizkih cenah, saj je velika verjetnost, da takšno olje ni pridelano po hladnem postopku.

Za uživanje je primerno samo hladno stiskano deviško olje. Zelo priljubljeno je za krepitev imunskega sistema in za preprečevanje prehladnih obolenj, saj deluje protibakterijsko in protiglivično in je naravni analgetik.

kokosovo olje za kožo

Pri segrevanju se utekočini in postane prozorno, a vonj in okus morata ostati nespremenjena. Ekstra deviško kokosovo olje ima običajno višjo ceno, saj je postopek pridelave izjemno drag.

Rafinirano olje ni primerno za uživanje in je brez okusa in vonja, prodaja se po precej nižjih cenah.

Za nakup kvalitetnega kokosovega olja iz ekološke pridelave vas vabimo v našo spletno trgovino super-obrok.si!

Pred nakupom kokosovega olja vedno preverimo po kakšnem postopku je pridelano

Za kvalitetno kokosovo olje je potrebno kar nekaj truda. Kakovost je precej odvisna od pogojev in razmer, v katerih je olje pridelano. V tropskih krajih se pogosto zgodi, da predelava poteka v neustreznih higienskih razmerah, zato je kvaliteta olja pogosto vprašljiva.

Hladno stiskano ekstra deviško kokosovo olje je pripravljeno po postopku, kjer uporabljajo izjemno nizke temperature za sušenje kokosa, stiskanje je opravljeno brez gretja. Ekstra deviško olje je takrat, kadar je pri pripravi uporabljeno samo prvo stiskanje in to v manj kot uri po odprtju kokosovih orehov.

kokosovo olje uporaba
Hladno stiskano kokosovo olje je primerno tudi za razstrupljanje organizma! KLIKNI SLIKCO!

Za pridobivanje olja resnično najvišje kakovosti, ga pridobivajo neposredno iz svežih kokosov in uporabijo samo mehanske postopke.

Kokosovo olje, ki pri predelavi ni kemijsko ali toplotno obdelano in ne vsebuje konzervansov, imenujemo tudi surovo kokosovo olje. Takšen pridelek ohrani vse hranljive snovi in je primeren za blaženje mnogih zdravstvenih tegob.

Hladno stiskano kokosovo olje lahko uporabimo tudi za razstrupljanje telesa, saj maščobne kisline v njem izredno učinkovito uničujejo parazite, viruse, bakterije in plesni. Olje iz kokosovih orehov deluje antioksidativno in nevtralizira škodljive strupe v našem organizmu.

Več o razstrupljanju in o naravnih izdelkih za razstrupljanje, si preberite na spletni strani super-obrok.si, v kategoriji alkaliziranje in razkisanje telesa.

Proces pridelave hladno stiskanega kokosovega olja

Najprej poberejo nepoškodovane, zdrave in seveda zrele kokosove orehe, ter jih ločijo. Odprejo jih najkasneje v enem dnevu in takoj postrgajo kokosovo meso. To naredijo z strgalnikom,  postopek se imenuje mokro mletje.

Tako pridobljeno kokosovo meso položijo na segreto ploščo, ki se ves čas obrača, nad njo pa ventilatorji vzdržujejo nizko temperaturo, ki po hitrem postopku izsuši kokosovo meso.

Posušeno kokosovo meso hladno stisnejo z prešo in ga pustijo stati 24 ur, da se očisti. Nato olje pretočijo in ga pustijo stati sedem dni, nakar ga še enkrat pretočijo in ga spet pustijo počivati, tokrat tri tedne. Po tem času je olje prečiščeno in pripravljeno za polnjenje. Kljub čiščenju, lahko še vedno vsebuje drobne delce mesa kokosa.

kokosovo olje uporaba

Kako preverimo morebitne alergene v izdelku?

Veliko ljudi imajo alergijo na razne oreščke, najbolj poznana je alergija na arašide. Kar v 40% imajo ljudje, ki so alergični na arašide, alergijo tudi na druge drevesne oreščke.

Vendar vsi oreščki niso prepovedani, čeprav največ dvomov povzročajo muškatni orešček, kokosov oreh, argan in razna semena.

Zaradi kokosovega oreha so si nasprotnega mnenja Ameriško združenje za astmo in Ameriška agencija za hrano. Prvi zagovarjajo tezo, da kokosov oreh ni orešček, medtem ko FDA trdi nasprotno. V vsakem primeru morajo proizvajalci na deklaraciji na vidnem mestu označiti vsebnost in morebitne sledove oreščkov. Beljakovine oreškov lahko najdemo tudi v kokosovem olju, vendar so poznani zelo redki primeri alergij.

Kako preverimo deklaracijo na izdelku?

Pri nakupu izdelkov, je priporočljivo, da preverimo tudi vsebnost konzervansov. Vsak proizvajalec mora po zakonu, na deklaraciji označiti nekaj osnovnih podatkov o živilu. Obvezno je ime izdelka, neto količina in seznam sestavin. Tukaj morajo biti navedeni tudi vsi adetivi, alergeni in koliko je dodane vode.

Na deklaraciji mora biti tudi navedeno do kdaj ima izdelek rok trajanja in jasna navodila za uporabo in shranjevanje. Prisotno mora biti tudi poreklo živila, kdo je uvoznik ali proizvajalec. Pogosto je na deklaraciji navedena tudi hranilna vrednost živila, kar pa po zakonu še ni obvezno.

kokosovo olje uporaba v prehrani

V želji po ohranjanju zdravja, potrošniki vse bolj posegajo po živilih, ki so označena kot zdrava hrana, bio hrana in po naravnih ekoloških živilih. Takšna živila in izdelki, so običajno pripravljeni z manj sladkorja ali maščobe. Na deklaracijah so lahko oznake, ki določujejo takšno živilo.

Proizvajalec lahko uporabi napise kot so, majhna energijska vrednost, majhna vsebnost maščob, brez dodanega sladkorja, brez nasičenih maščobnih kislin in podobno.

Prav tako morajo biti posebej označena živila ali prehranski dodatki, ki se zaradi načina predelave ali zaradi posebne sestave, bistveno razlikujejo od običajnih živil. To so živila in prehranski dodatki za športnike, diabetike in hrana za dojenčke in majhne otroke.  (1. 2. 3. )