Zdravi konopljini proteini – nasveti, uporaba, recepti

Zdravi konopljini proteini so pridobljeni po posebnem procesu. Najprej semena industrijske konoplje stisnejo po hladnem postopku, izloči se hladno stiskano konopljino olje. Semena konoplje nato posušijo in zmeljejo, ter tako pridobijo proteinski prah. To so beljakovine, ki vsebujejo vseh dvajset aminokislin, maščobne kisline omega 3 in omega 6.

Konopljine beljakovine v prahu so močan antioksidant, predvsem zaradi vsebnosti klorofila, tokoferolov in tokotrieriolov. V kemijski sestavi proteinskega prahu ima posebno vlogo tudi globulin, askorbinska kislina, fitosteroli, riboflavin in beta karoteni. V konopljinih beljakovinah so prisotni tudi minerali magnezij, fosfor, železo, kalij in kalcij. Naravni proteini iz konoplje so tudi izjemen vir vlaknin. ( 1. 2. )

Več o beljakovinah in o njihovem vplivu na naše zdravje, si lahko preberete na naši spletni strani, v kategoriji  http://super-obrok.com/category/nasveti-za-zdravo-zivljenje/beljakovine/

zdravi konopljini proteini

Zdravi konopljini proteini nasveti

Naravni proteini so bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov, ki jih potrebujemo za normalno delovanje našega organizma. Po konopljinih proteinih vse več posegajo športniki, ki se želijo na naraven način okrepiti po fizičnih naporih in hkrati pospešiti izgradnjo mišične mase.

Konopljine beljakovine v prahu so primerne tudi za ljudi, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, saj delovanje proteinov učinkuje tako, da pomaga pri izgorevanju maščob  in hkrati sodelujejo pri izgradnji mišične mase. Konopljini proteini za hujšanje so vsekakor izredno kakovostno živilo, pomembno je, da niso kemično obdelani.

Pogosto se ljudje, ki niso športno aktivni, sprašujejo, če lahko vseeno uživajo konopljine proteine. Skrbi jih, da se bodo od njih zredili. A za to res ni bojazni, saj so  semena, ki so hladno stiskana, vedno brez dodanega sladkorja, soli in konzervansov.  Pomembno je, da konopljin prah, ki ostane na koncu, še vedno deluje antioksidativno in  še vedno vsebuje vse glavne učinkovine. ( 3.)

O antioksidantih veliko pišemo tudi na naši spletni strani super-obrok.com! Če vas zanima več o tem, kako delujejo antioksidanti, potem si morate prebrati tudi članek, kjer raziskujemo najmočnejši antioksidant proti prehladu.

konopljini proteini za hujšanje
Konopljini proteini so primerni za športnike in za ljudi, ki želijo zdravo hujšati! Klikni slikco!

Konopljini proteini  izkušnje

Uporaba konopljinih proteinov se je v zadnjem času močno razširila, narejenih pa je tudi kar nekaj raziskav. Komu so namenjeni konopljini proteini in kako učinkujejo?

Najpogosteje beljakovine v tej obliki uporabljajo športniki kot prehransko dopolnilo. Konopljini proteini po treningu izboljšajo presnovne procese in delovanje vseh celic v organizmu. Pri predelavi konopljinih semen v prah, jim odvzamejo maščobe in večino vlaknin, zato so konopljini proteini lažje prebavljivi.

Ostanejo samo beljakovine, vitamini in minerali. Dobra stran konopljinih proteinov je tudi ta, da ne vsebuje glutena, zato jih lahko uporabljajo tudi posamezniki, ki imajo alergijo nanj.

Hkrati pa konopljine beljakovine vsebujejo edestin, ki je podoben globinu. Edestin sodeluje pri izgradnji protiteles in s tem močno krepi imunski sistem.

 


Super Obrok priporoča!!!

Proteini za mišice

Konopljini proteini po treningu so dobrodošli predvsem za športnike, ki želijo izboljšati tonus mišic in še lepše izoblikovati svoje telo. Ko se odpravljamo na bolj zahteven trening, se seveda prej ne najemo do sitega. A prav tako ne moremo trenirati lačni, zato so proteini v prahu idealna rešitev.

Pol ure pred treningom vzamemo žlico konopljinih proteinov in s tem dobimo dovolj energije za ves napor, ki nas čaka. Ko pa trening končamo, za boljšo regeneracijo, spet vzamemo žlico proteinov.

Enostavno jih zamešamo v sadni ali zeliščni napitek, jogurt, juho, ali pa jih spijemo kot samostojni napitek.

konopljini proteini uporaba

 

Pomanjkanje beljakovin pri športnikih in vegetarijancih

Športnike pogosto doleti pomanjkanje beljakovin. Beljakovine so nujna sestava naše prehrane, saj z njimi zadostimo potrebe po nujnih esencialnih aminokislinah, ki jih naše telo ne zmore proizvajati samo. V zdravi, uravnoteženi prehrani, bi morale beljakovine prispevati 15% dnevnih energijskih potreb.

Pogosto pa se zgodi, da z redno hrano ne dobimo dovolj beljakovin. Beljakovine so rastlinskega in živalskega izvora, bistvene aminokisline pa vsebujejo samo beljakovine živalskega izvora. Zato se strogim vegetarijancem, veganom, športnikom, starostnikom in ljudem,  ki hujšajo, pogosto pripeti, da jim primanjkuje beljakovin. ( 4. )

Zdravi konopljini proteini uporaba

Vsi smo že slišali za klorofil, ki daje rastlinam zeleno barvo. Največ ga najdemo v zeleni solati, špinači, algah in nekaterih zeliščih. Konoplja je ena redkih rastlin, katerih semena vsebujejo klorofil.

O vsebnosti klorofila v algah, si lahko na naši spletni strani, preberete tudi zanimiv blog članek o  algi kloreli.

Klorofil v konopljinih semenih ima pomembno vlogo. Pomaga celicam dovajati kisik, deluje alkalno in rahlo razstruplja organizem. Deluje kot antioksidant, hkrati pa preprečuje neprijeten zadah.

konopljini proteini izkušnje
Klorofil -- za zeleno barvo rastlin

Konopljini proteini iz ekološke pridelave, vsebujejo tudi vitamin B2, ki mu rečemo tudi riboflavin. Pomanjkanje riboflavina je lahko težava predvsem pri starejših ljudeh, saj je pomemben pri pridobivanje energije in delovanju živčnega sistema. Prav tako se pomanjkanje kaže na koži, ki postane suha in nezdrave barve, lahko pa se poslabša tudi vid.

Konopljini proteini so odlično prehransko dopolnilo za starostnike, ki imajo težave s prehranjevanjem, utrujenostjo  ali so izgubili apetit.konopljini proteini zdravje

Konopljini proteini recepti

Zdravi konopljini proteini so dobrodošli tudi pri pripravi raznih jedi. Poznamo mnogo receptov, kje jih lahko uporabimo, pa naj jih jemljemo za lepše mišice, za hujšanje ali pa samo za več energije.

Acai jagode in konopljini proteini

Ko se vam zjutraj mudi na trening in se želite napolniti z zdravo energijo, vam toplo priporočam kombinacijo acai jagode v prahu in zdravi konopljini proteini. Za dober zajtrk, boste seveda dodali še kakšno sadje, nekaj tekočine in kakšno sladilo.

Recept:

V blenderju zmešajte banano, poljubno breskev ali marelico in kozarec kokosovega mleka. Dodajte žličko Acai jagod v prahu, malo cimeta, žličko medu, vejico svežega peteršilja in žličko konopljinih proteinov.

Napitek vas bo napolnil z energijo in vaš trening bo potekal lahkotno in sproščeno. Ko se vrnete s treninga, vam bodo zdravi konopljini proteini, ki jih lahko pojeste z jogurtom, pomagali regenerirati vaše utrujene mišice.

konopljini proteini recepti

Palačinke s konopljinimi proteini

Konopljine proteine uvrščamo med superživila, saj vsebujejo visoko koncentracijo hranil, vitaminov in mineralov. Superživila so sadje, zelenjava in zelišča, ki rastejo v naši krajih, vse bolj priljubljena pa so tudi tista, ki jih uvažamo iz daljnih krajev.

O superživilh, ki jih pri nas težko dobimo, si več oglejte na spletni strani super-obrok.si, kjer boste v kategoriji https://www.super-obrok.si/superzivila , našli vse o prehranskih dopolnilih iz tujih krajev.

Recept:

Vzamemo dobro zrelo banano in jo dobro pretlačimo. Dodamo dve jajci in žličko medu. Maso počasi mešamo in postopoma dodamo 20 g konopljinih proteinov in 50 g pirine moke. Na koncu dodamo pol skodelice mleka in testo še enkrat dobro premešamo.

Testo, ki bo bolj gosto kot običajno, damo za pol ure v hladilnik. Medtem si pripravimo ponev in kokosovo olje. Olje segrejemo in v ponev vlijemo testo. Palačinke naj bodo malo debelejše, da se pri obračanju ne bodo trgale. Pečemo dve do tri minute na vsaki strani, nato jih damo v pokrito posodo.

Za nadev lahko uporabimo sveže sadje, jogurte ali domačo marmelado. Pa dober tek!