Najbolj učinkovito domače zdravilo za nahod

Najbolj učinkovito domače zdravilo za nahod je počitek, veliko tekočine, spiranje z fiziološko raztopino in uživanje veliko čajev iz domačih zdravilnih zelišč. Zdravljenje nahoda je oteženo zaradi različnih virusov, ki ga povzročajo. Znanstveniki žal še vedno niso razvili cepiva, ki bi preprečeval akutni nahod in prehlad.

Znaki nahoda so zamašen nos, izcedek iz nosa, kihanje, boleče grlo in občasno tudi povečana telesna temperatura. Zamašen nos vpliva tudi na voh in okus, zato v času nahoda ne uživamo preveč v dobri hrani.

domače zdravilo za nahod

Zdravljenje nahoda ni zahtevno, niti bolezen ni nevarna!

A kadar simptomi nahoda ne ponehajo niti po desetih dnevih, moramo obiskati zdravnika. K zdravniku moramo tudi, če nahod spremlja visoka vročina, težave z dihanjem in hude bolečine glave, grla ali ušes.

V vsakem primeru pa moramo k zdravniku peljati novorojenčka, saj je za njih navaden prehlad ali nahod zelo resna bolezen. ( 1. 2. 3. 4. )

Domače zdravilo za nahod – Rdeči bor

Najbolj učinkovito domače zdravilo za nahod nam mora v vsakem primeru odpreti nos, da lažje zadihamo. Za lajšanje težav pri nahodu in prehladu lahko uporabljamo čaj za lajšanje bronhitisa in kašlja, čaj za vdihavanje hlapov iz zelišč in kopel.

Domače zdravilo za zamašen nos je poleg ostalih zelišč, tudi rdeči bor. Mladim popki bora vsebujejo eterična olja, ki so bogata s pinenom, smolami in limonenom.

V borovih iglicah so tudi flavonoidi in manjša količina vitamina C. Značilno aromo bora, dajejo terpeteni, ki se nahajajo v smoli. Bor je že dolgo poznana zdravilna rastlina, ki pomaga zlasti pri boleznih dihal.

kako odmašiti nos na naraven način

Bor uničuje klice in zmanjša otekline sluznice zgornjih dihalnih poti, zato ga priporočajo pri kroničnem bronhitisu, nahodu, kašlju in bolečem grlu.

Bor tudi pospešuje odvajanje vode iz telesa, zato tudi blago razstruplja telo. Prav tako je antiseptik in uničuje mikrorganizme v sluznicah in na koži.

Recepti za domače zdravilo za zamašen nos s pripravki iz bora

Za lajšanje bronhitisa, nahoda in kašlja:

Mlade popke bora naberemo na pomlad in jih posušimo. Borove vršičke prav tako prištevamo med domača zdravilna zelišča. Za lajšanje nahoda, kašlja ali bronhitisa, potrebujemo 20 g vršičkov, ki jih stresemo v liter vrele vode. Borove vršičke namakamo deset minut in nato poparek precedimo. Na dan spijemo pet skodelic čaja.


Super Obrok priporoča!!!

Boleče grlo – laringitis

Pri bolečem grlu, ki pogosto spremlja prehlad ali nahod, si lahko pomagamo z grgranjem poparka borovih vršičkov. Iz 20 g vršičkov naredimo poparek in petkrat na dan grgramo.

Domače zdravilo za zamašen nos

20 g borovih vršičkov prelijemo z litrom vrele vode, poparek uporabimo za vdihavanje hlapov. Borova smola sprošča hlape, ki pomirjajoče učinkujejo na sluznice .

Za inhalacije lahko uporabljamo tudi borovo eterično olje, ki ga priporočajo kot dopolnilo zdravljenje pri nahodu in prehladnih obolenjih. V vrelo vodo dodamo kapljico eteričnega olja bora, ki ustvari osvežujoče in zdravilne hlape, ki odprejo zamašene nosnice in obnosne votline.

nahod domača zdravila

Kako odmašiti nos na naraven način – borove iglice

V iglicah bora se nahaja eterično olje, ki ga v farmacevtskih izdelkih, uporabljajo kot razkužilo. Pri trdovratnem nahodu, si lahko poleg čaja, inhalacij in grgranja, pripravimo tudi kopel iz borovih iglic.

250 g posušenih borovih iglic damo v platneno vrečko in jo položimo v kopel. Lahko pa tudi naredimo poparek, tako da 250 g borovih iglic stresemo v dva litra vroče vode in namakamo dvajset minut. Poparek precedimo in dodamo kopeli. V kadi ostanemo največ dvajset minut, nato pa se toplo zavijemo in počivamo.

Kako odmašiti zamašen nos z zdravilnimi rastlinami

Nahod običajno spremlja izcedek iz nosa in težko dihanje zaradi zamašenega nosu. Zamašen nos nam lahko povzroča kar nekaj preglavic, če pa traja več kot teden dni, se je verjetno razvilo vnetje obnosnih votlin. 

Vnetje obnosnih votlin pogosto spremlja glavobol, če pa je vneta čeljustna votlina, pa nas lahko bolijo celo zobje. Vzrok je običajno bakterijska ali virusna okužba, najpogosteje neposredno po virusno pogojenem akutnem nahodu.

Za zdravljenje vnetja obnosnih votlin, zeliščarji že dolgo priporočajo natančno kombinacijo zdravilnih zelišč. To so korenina encijana, cvetovi jegliča, navadna kislica, bezeg in sporiš.

nahod kaj pomaga

Domače zdravilo za nahod – priporočila ESCOP

Pogovorno prehlad imenujemo s celo vrsto izrazov, najpogosteje vpletamo besede nahod, vnetje žrela in dražeč kašelj. Vse to so posledice virusnih okužb. Oslabljen imunski sistem močno poveča dovzetnost za okužbe, pogosto je dovolj samo lažja podhladitev.

Proti virusom ni splošno znanih učinkovitih zdravil. Simptomi prehlada trajajo od treh do desetih dneh, nakar običajno sami prenehajo. S pomočjo zdravilnih zelišč, hrane in pijače, polne antioksidantov, vitaminov in mineralov, lahko simptome prehlada in nahoda učinkovito blažimo.

Jeglič – učinkovit pri vnetju dihal

Jeglič je že stoletja poznan kot izredno učinkovito zelišče pri vnetju dihal in pri kroničnem bronhitisu. Jeglič priporoča tudi ESCOP in sicer korenine in cvetove jegliča, ki pospešujejo izločanje sluzi. Jeglič ima še večjo moč, če se ga kombinira z materino dušico.

Jeglič nosi latinsko ime Primula veris, kar izhaja iz besed primus – prvi in ver – pomlad.V nordijski mitologiji je jeglič pozna kot roža morskih vil, V srednjeveških zapisih ga omenjajo kot sredstvo za zdravljenje protina in za zdravljenje ran.

V ljudskem zdravilstvu jeglič uporabljamo za blaženje kašlja, tradicionalno pa se ga uporablja tudi za zdravljenje nespečnosti in strahu. V kombinaciji z timijanom prežene utrujenost in simptome prehlada.

zdravljenje nahoda

Klinične raziskave

Klinične raziskave jegliča, so bile opravljene samo v kombinaciji korenine jegliča in materine dušice. Študija je bila opravljena pri 8000 bolnikih, od tega jih je bilo 1500 s kroničnim bronhitisom. Dokazali so, da kombinacija korenine jegliča in timijana, v dvanajstih tednih, opazno izboljša simptome prehlada in nahoda, predvsem ublaži kašelj.

Uporaba jegliča

Za zdravilno rabo uporabljamo posušeno korenino jegliča in posušene cvetove. Iz korenine in cvetov pripravljamo čaje.

domače zdravilo za zamašen nos

Domače zdravilo za nahod – recept za čaj iz korenine ali cvetov jegliča

Za blaženje simptomov nahoda ali prehlada in pri kroničnem bronhitisu, pripravimo čaj iz 1/4 žličke na drobno narezane korenine jegliča, ali iz žličke posušenih cvetov jegliča.

Prelijemo s skodelico vroče vode, namakamo deset minut in popijemo s počasnimi požirki. Dnevno lahko spijemo tri skodelice čaja. Priporočljiv dnevni odmerek jegliča je 1 g korenine ali 3 g cvetov. Za otroke pripravimo polovico priporočenega odmerka.

Nad rabo zdravilnih zelišč ves čas poteka nadzor. Na državni ravni je to Agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, na evropski ravni ima nadzor ESCOP in HMPWP, na mednarodni ravni pa je to svetovna zdravstvena organizacija WHO.