Dong Quai ali ženski Ginseng – 5 neverjetnih razlogov, zakaj ga uporabljati

dong quai ženski ginsengDong Quai  ženski ginseng, je izredno pomembno zelišče v kitajski tradicionalni medicini. To zelišče poznamo tudi pod imenom Angelika in je med najpomembnejšimi rastlinami, ki se uporabljajo za blaženje ženskih težav.

Največji sloves ima v Aziji, takoj za znamenitim ginsengom, ki je najbolj uporabljeno zelišče v vzhodnih deželah, vse bolj pa tudi v drugih delih sveta.

Pri kitajski Angeliki uporabljamo posušeno in narezano korenino. V prodaji jo dobimo v prahu ali kapsulah in vsebuje mnoge bioaktivne snovi, ki blagodejno vplivajo na naš organizem.

Izpostaviti moramo antioksidativno delovanje in vsebnost flavonoidov, polisaharidov ter  fitosterolov. Pridružijo se še biotin, karoten, folna, nikotinska in pantotenska kislina, ter izredno pomemben vitamin B12.

Kombinacija učinkovin v Dong Quai, dobrodejno vpliva na vse težave, ki so povezane z ženskim zdravjem. To so boleče, neredne in premočne menstruacije, razna hormonska neravnovesja, slabokrvnost, težave v menopavzi, pri nihanju estrogena, pri abdominalnih bolečinah in  pri težavah s kožo.

Za ženske težave, poleg kitajske Angelike, priporočamo tudi izredno priljubljeno zelišče Shatavari!

Uporabljamo jo tudi kot blago pomirjevalo in prti težavah z nespečnostjo. Kitajska Angelika dobro vpliva tudi na urološke težave, za kar jo pogosto uporabljajo tudi moški.

5 neverjetnih razlogov, zakaj bi ženske morale uporabljati kitajsko zelišče Dong Quai

Pod izrazom ženske težave se skriva veliko nevšečnosti, ki ženske doleti v času od pubertete, pa vse do starosti. Ves čas so na delu hormoni in včasih jih lahko z uporabo zelišč malce pretentamo. Za zdravstvene težave, ki so specifične samo za ženske, poznamo precej učinkovitih zelišč, tako iz daljnih dežel, kot tudi naših domačih.

V naših okoliških gozdovih najdemo plahtico, rman, ognjič in bela mrtva kopriva, iz daljnih krajev pa so k nam zašla zelišča, kot Dong Quai, Shatavari, Kitajska dresen in še mnoga druga zelišča, ki jih uporablja tradicionalna kitajska medicina in ayurveda.


Super Obrok priporoča!!!

Dong Quai ženski ginseng učinkovito blaži težave pri predmenstrualnem sindromu

Menstrualne težave verjetno obstajajo, kar obstaja ženska. Vsekakor v modernem času, vsaka druga ženska, trpi zaradi takšnih ali drugačnih menstrualnih težav. To so neredne, boleče in preobilne  menstruacije. Pozabiti pa ne smemo na predmenstrualni sindrom, ki prav tako pesti 50% žensk.

Za to žensko težavo imamo kratico PMS, ki je dobro poznana marsikateri ženski. Simptomi se pojavijo pred menstruacijo in se kažejo kot močan glavobol, razdražljivostjo, utrujenostjo, napetostjo in motnjami spanja.

Vzroki za PMS so neravnovesje med estrogenom, prolacinom,hormoni nadledvične žleze in ščitnice. Nihanje koncentracije hormonov vplivajo na razpoloženje in povzročajo telesne spremembe.dong quai korenina

PMS se lahko ubranimo s spremembo hrane in dodajanjem dodatkov ali zelišč.

Raziskave so razkrile, da imajo ženske s temi težavami, manjše koncentracije riboflavina, vitamina B6 in tiamina. Prav tako morajo nadomeščati cink, magnezij ter vitamina A in  E.

Zelišča, ki pomagajo pri predmenstrualnem sindromu:

 • Gibko biloba je prastaro zelišče, ki blagodejno vpliva tudi na težave sodobnih žensk.
 • Sladič vsebuje učinkovino glicirizin, za katerega menijo, da uravnava koncentracije estrogena.
 • Dong Quai ženski ginseng, je naravno zdravilo za ženske reproduktivne organe in za uravnavanje menstruacijskega cikla. Za lajšanje težav uporabljamo posušene in zmlete korenine.
 • Svetlin učinkovito lajša simptome PMS, predvsem razdražljivost, občutljive prsi in glavobole.
 • Regrat vsebuje veliko kalija, čaj iz regrata obnavlja pravilno tekočinsko ravnotežje v telesu.
 • Navadna konopljika je poznan po tem, da uravnava hormone.
 • Divji jam vsebuje naravni progesteron, ki lajša simptome pred menstruacijo s tem, da obnavlja ravnovesje med progesteronom in estrogenom.

Kako ženski Ginseng pomaga ženskam v menopavzi?

Med menopavzo imajo  mnoge ženske težave, ki se kažejo kot vročinski oblivi, motnje spanja, nihanje razpoloženja, nočno potenje, zmanjšan libido, utrujenost, suha nožnica, zmanjšanje kostne gostote, težave s spominom, pogostejša vnetja,  prehladi  in običajno  povečanje telesne teže.

Ženske se z težavami v menopavzi spopadajo na različne načine, za vse pa velja, da morajo paziti na prehrano, se veliko gibati in uživati hrano ali prehranska dopolnila, ki vsebujejo veliko antioksidantov in rastlinskih estrogenov.

Več o prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo antioksidante in krepijo imunski sistem, si lahko ogledate v naši spletni trgovini Super-obrok.si!

Najbolj poznana zelišča, ki vsebuje rastlinske estrogene so sibirski Ginseng, soja, Dong Quai, navadan konopljika, rdeča detelja, korenina janeža in korenina sladiča.dong quai ženski ginseng uporaba

Dong Guai kitajske ženske že stoletja uživajo za lajšanje ginekoloških težav. Angelika ima velik uspeh pri akutnih simptomih menopavze, ki so posledica hormonskih sprememb.

To zelišče je bogato z minerali in vitamini, najpomembnejša sta vitamin E in vitamin B12. Vitamin E se uporablja tudi za zdravljenje nespečnosti, ki je ena izmed najbolj mučnih posledic menopavze.

Osteoporoza vse bolj prisotna pri ženskah v menopavzi

Osteoporoza je zelo pogosta bolezen, posebej občutljive so ženske, ko pridejo v obdobje menopavze. Po statističnih  podatkih, jih za to boleznijo zboli kar polovica. Zaradi osteoporoze lahko pride do deformacije hrbtenice in zloma kolka kar pri tretjini žensk nad petdesetim letom. Vendar moramo vedeti, da to ni samo bolezen žensk, za njo zboli tudi šestina moških.

Žal so raziskave pokazale, da večina žensk podcenjuje resnost osteoporoze in se o svojem stanju ne posvetujejo z zdravnikom. Zaradi tega imajo hude težave s hrbtenico, prihaja do zlomov kosti, najbolj pogosti so zlomi kolka.

Osteoporoza je zapletena bolezen, ki je neozdravljiva, toda lahko jo blažimo z telesno dejavnostjo, prehrano ter z uporabo zelišč in prehranskih dopolnil. Pri ženskah lahko z nadomeščanjem hormonov ustavimo nadaljnje izgubljanje kosten mase in nekoliko popravimo gostoto kosti.

Na Kitajskem se ženske za preprečevanje in blaženje težav pri osteoporozi, zanašajo na zelišče Dong Guai, ki ga kombinirajo z korenino ginseng v prahu.

kitajska angelika

Kitajska Angelika deluje kot blago pomirjevalo in pomaga pri nespečnosti

Motnje spanja so ena najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo zdravniki.

Vsak med nami ima kdaj težave s spanjem, ki običajno minejo. Nespečnost je velika težava pri ženskah, ki so v meni in s to težavo se morajo nekako spoprijeti.

Zelišča, ki pomagajo do boljšega spanca so dovolj poznana in varna. Pri nas najbolj poznamo pasijonko, baldrijan, kamilični čaj, poprovo meto, čeladnico in še mnoge druge.

Manj poznana je kitajska angelika, ki vsebuje pomembna vitamina B12 in  E, ki pomembno vplivata na kakovosten spanec.

Kako si lahko sami pomagamo pri slabokrvnosti?

Slabokrvnost je najpogostejša prehranska bolezen na svetu, običajno je povezana z pomanjkanjem železa v krvi. Kadar celice ne dobivajo dovolj kisika, se pojavijo znaki anemije.

Zelišča za preprečevanje slabokrvnostiPrvi znaki so lahko huda utrujenost, ves čas nas zebe, težko se zberemo in primanjkuje nam energije za osnovne opravke.

Dokončno diagnozo, zakaj smo slabokrvni, mora seveda ugotoviti zdravnik in nato predpisati zdravljenje.

Najpogosteje smo slabokrvni zaradi pomanjkanja železa, pogosto pa tudi zaradi pomanjkanja vitaminov skupine B, posebej vitamina B12 in folne kisline.

Ta dva vitamina sta nujno potrebna pri nastajanju rdečih krvničk, ki vsebujejo hemoglobin.

Z nadomeščanjem vitaminov z prehranskimi dopolnili ali superživili in z pravilno prehrano, lahko slabokrvnost popolnoma preprečimo. (A)


Super Obrok priporoča!!!

Vitamini in minerali za preprečevanje slabokrvnosti:

dong guai prah
Kitajska angelika je nepogrešljiva pri blaženju ženskih težav! KLIKNI SLIKO!

Zelišča za preprečevanje slabokrvnosti

 • Dong Quai ženski ginseng je izredno bogat z vitamini in minerali, za preprečevanje slabokrvnosti je pomemben vitamin B12.
 • Drobnjak vsebuje veliko vitamina C in železa, kar je odlična kombinacija, saj vitamin C omogoča boljšo abosorpcijo železa.
 • Quinoa je žito, ki uspeva v Boliviji in Peruju in vsebuje vseh osem aminokislin, ki sestavljajo popolne proteine. Tako popolne beljakovine drugače dobimo le v mesu, jajcih in mlečnih izdelkih, zato je Quinoa primerna za vegetarijance.
 • Šipek, vodna kreša, korenina rumene kislice, peteršilj in preslica. (B)

Previdno! 

Uživanje kitajske angelike odsvetujejo nosečnicam, doječim materam in ženskam, ki se zdravijo za rakom dojk. Previdni morajo biti tudi bolniki, ki jemljemo zdravila proti strjevanju krvi.