Najboljši recepti z goji jagodami

goji jagode receptiGoji jagode prvotno izhajajo iz Tibeta in Himalaje, a ker je to izredno nezahtevna rastlina, jo lahko gojimo tudi na svojem vrtu. Prvo leto, ko jo posadimo, še ne bo dala pridelka, a že drugo leto si lahko obetamo več kilogramov plodov. Rastlina zraste do treh metrov visoko in je odporna tako na mraz, kot na vročino in sušo. Goji jagode so pomemben vir antioksidantov, vsebujejo 18 aminokislin, od tega 8 nujno potrebnih esencialnih in še mnoge druge vitamine in minerale. Volčje jagode, kot jih tudi imenujemo, poznamo  tudi zaradi visoke hranilne vrednosti in njihovega blagodejnega vpliva na naše zdravje. V današnjem članku se bomo posvetili temi goji jagode recepti, saj lahko iz teh čudovitih jagod pripravimo mnoge okusne jedi in napitke.

Goji jagode recepti -- uporaba svežih, posušenih in zamrznjenih plodov

Goji jagode nekoliko spominjajo na navaden šipek, rastejo na večjih grmih, ki se na pomlad odenejo v lepe vijolične cvetove, v juliji pa začno dozorevati rdeči plodovi. Plodove lahko pobiramo vse do oktobra in jih uživamo ali sveže, ali pa jih posušimo ali zamrznemo za zimo. Ko se odločimo, da bomo jagode pripravili za kasnejšo uporabo, seveda želimo, da v njih ohranimo vse antioksidante in ostale zdravilne učinkovine. Če jih pravilno posušimo ali zamrznemo, se zdravilne učinkovine ne izgubijo, sadeži pa ohranijo okus in tudi barvo,

goji jagode sušenje

Uživanje svežih goji jagod

Sveže goji jagode imajo nekoliko grenak okus, zato verjetno ne bodo vsem všeč. Ko čisto dozorijo, se vpliv grenčin nekoliko porazgubi, a značilen okus še vseeno ostane. Če nam okus svežih jagod resnično ne ustreza, jih seveda lahko uporabimo kako drugače. Predelamo jih lahko v sok, marmelado, jih posušimo ali zamrznemo. Najboljši okus imajo posušeno plodovi, ki se bistveno razlikujejo od okusa svežih jagod.

Pri uživanju goji jagod moramo vedno zaužiti cele plodove, kajti ravno v semenih se nahajajo izredno pomembne učinkovine. To so predvsem antioksidanti in velika količina vitamina C.

Marmelada iz goji jagod

Za marmelado uporabimo cele plodove. Če v marmeladi ne želimo celih semen, plodove pred kuhanjem zmeljemo v dovolj zmogljivem mlinčku, poskusimo pa lahko tudi z mesoreznico. Marmelado skuhamo z želirnim sladkorjem, ki vsebuje veliko pektina, dodamo pa lahko tudi jabolka ali kakšne drugo jagodičevje.

Sveži sok in kompot iz navadne kustovnice

Kilogram svežih goji jagod operemo in izločimo poškodovane plodove. Zavremo tri litre vode in jih dodamo pol kilograma sladkorja, ki ga lahko nadomestimo s kakšnim drugim, bolj naravnim sladilom. Plodove pretlačimo ali zmiksamo in jih dodamo v vrelo vodo. Vsebino ves čas mešamo in kuhamo do vretja. Sok ohladimo in ga uživamo v manjših požirkih čez cel dan.

Za pripravo kompota, sadeže kuhamo pet minut  in takoj ponudimo. Z kuhanjem se nekaj učinkovin izgubi, a vitamin A, bo tako še bolj učinkovit. Poleg goji jagod moramo vedno uživati tudi nekaj maščobe, saj bo tako organizem vsrkal vitamine, ki so topni v maščobah.goji jagode marmelada

Več o uporabi goji jagod, si preberite v članku, kje smo raziskali, kako pravilno uporabljati goji jagode.

Goji jagode v žganju

30 gramov svežih plodov položimo v kozarec in jih prelijemo z žganjem. Kozarec postavimo na toplo mesto in pustimo dva meseca. Nastala bo tinktura, ki jo lahko uporabimo za razkuževanje ustne votline in dlesni.

Iz goji jagod pa lahko naredimo tudi okusen liker. V liter dobrega žganja namočimo 30 gramov zrelih goji jagod, hruško viljamovko, nekaj limonine lupine, pomarančno lupino, strok vanilije, košček cimeta 5 zrn kardonoma. Steklenico dva meseca pustimo v temnem prostoru in že se lahko posladkamo z domačim likerjem.

Kako uporabljamo posušene goji jagode?

goji jagode koliko na dan

Če nam je uspelo na domačem vrtu pridelati večjo količino goji jagod, jih bomo seveda predelali za kasnejšo uporabo. Najpogostejši način je sušenje, ki zahteva nekaj znanja in potrpežljivosti. Plodove pobiramo celo poletje, saj ne dozorijo vsi plodovi naenkrat.

Za sušenje uporabimo samo nepoškodovane jagode, ki jih operemo in razprostremo na mreži ali pladnju. Če imamo možnost, jih posušimo na soncu, čeprav jih moramo čez noč pospraviti, da se ne navlažijo.

Takšne način sušenja je lahko dolgotrajen, običajno traja cel mesec, saj plodovi pri nas dozorijo precej pozno, ko sonce nima več takšne moči.

Plodove pa lahko seveda sušimo tudi v pečici ali v sušilniku sadja, za kar prav tako potrebujemo nekaj znanja in veliko mero potrpežljivosti. Če se odločimo za sušenje v pečici, začnemo s temperaturo 45 stopinj in jo počasi večamo na 60 stopinj C. Vratca na pečici pustimo lahko odprta, da lahko zrak ves čas kroži.

Seveda lahko posušene goji jagode kupimo, kar večina uporabnikov teh plodov tudi počne. Varen in ugoden nakup lahko opravite tudi v naši spletni trgovini super-obrok.si, kjer vam ponujamo tudi pestro izbiro superživil in naravnih  ekoloških živil.


Super Obrok priporoča!!!

Kako uporabljamo posušene goji jagode?

Posušene goji jagode lahko zaužijemo na več načinov. Dnevno lahko pojemo do 30 gramov plodov, ki jih lahko zmeljemo in zamešamo v sadne napitke, smoothije, v jogurt, ali pa iz njih skuhamo čaj ali kompot. Posušene goji jagode lahko tudi zmeljemo v prah in jih nato posujemo po slaščicah, jogurtih ali smoothijih.

Razstrupljanje telesa z goji jagodami

Goji jagode so zaradi vsebnosti antioksidantov, aminokislin in drugih pomembnih učinkovin, primerne tudi za razstrupljanje telesa. Priporočajo jih za krepitev telesa po težki bolezni, za dvig energije in so učinkovite v boju proti utrujenosti.goji jagode čaj

Za razstrupljanje uživamo vsak dan do 30 gramov svežih ali posušenih jagod, ki jih lahko zaužijemo samostojno, ali pa jih dodamo v jogurt ali drugo hrano.

Za učinkovito razstrupljanje poznamo še mnogo drugih načinov, v zadnjem času je izredno priljubljeno organsko žveplo, ki se nahaja v mineralu msm, ter razne alge, kot so spirulina in alge kelp.

Prav tako moramo tukaj omeniti tudi indijski trpotec, ki je ena izmed najbolj topnih vlaknin in ga uporabljamo kot naravno odvajalo in za učinkovito čiščenje črevesja.

Juha iz goji jagod

goji jagode uporaba

Goji jagode lahko uporabimo tudi za krepčilne juhe. Izredno okusne so v kokošji juhi, ki je že dolgo znana kot najboljše zdravilo za prehladna obolenja.

Za recept uporabimo pol kilograma piščančje drobovine, ali pa po želji vzamemo piščančje vratove in hrbte.

V dva litra vode damo drobovino ali piščančje hrbte, dodamo na koščke narezan krompir in 100 gramov goji jagod.

Kuhamo toliko časa, da se skuha krompir in po okusu solimo. Dodamo lahko jušno zelenjavo in začimbe po okusu. (A) (B) (C)