Kaj je maca v prahu in kako jo uporabljamo?

maca v prahuMaca v prahu je prehransko dopolnilo, ki ga pridobivajo iz čudežne perujske rastline Lepidium meyenii.

To je znanstveno ime za maco, ki nosi še mnoga druga imena, kot so Maka, ayak wilku, ayak chichira, maino in najbolj poznano med vsemi maca-maca.

Domorodno rastišče mace je visoko v andski gorski verigi Bolivije in Peruja. Za prehrano in uporabo v zdravilne namene, jo gojijo predvsem zaradi korenine. Pri rastlini uporabijo mesnati hipokotil, to je povezava med semenskim listom in korenino.

Kako uporabljamo prehransko dopolnilo maca v prahu?

maca prah izkušnjeMaca v prahu iz ekološke pridelave je izredno učinkovito prehransko dopolnilo, ki ima takojšen vpliv na naše trenutno počutje.

Za izredno učinkovitost so odgovorne mnoge učinkovine v posušeni korenini mace.

Najprej moramo omeniti visoko hranilno vrednost, saj pri povprečni vsebnosti najdemo kar 60% ogljikovih hidratov, 10% beljakovin, 8,5% prehranskih vlaknin in 2,2% maščob.

Prehranska dopolnila z visoko hranilno vrednostjo so tudi goji jagode in alga spirulina.


Super Obrok priporoča!!!

Maca je tudi bogat vir mineralov kalcija, selena, železa, magnezija, polisaharidov, esencialnih maščobnih kislin in 19 izredno pomembnih aminokislin. Prisotni so tudi vitamini C, E, D in mnogi vitamini skupine B.

Vse te učinkovine vplivajo na mnoge procese v našem organizmu, zaradi vsebnosti visokih koncentracij hranilnih snovi in beljakovin, korenika te čudovite rastline deluje tudi kot afrodiziak.

Kakšen je vpliv mace na naš organizem?

maca v prahu menopavzaUživanje mace predvsem vpliva na našo energijo. Že zgodovinski viri ji pripisujejo mnoge blagodejne vplive:

  • Uživanje mace v prahu nam dviguje nivo energije in podpira duševno in telesno zmogljivost. Za dvig energije priporočamo tudi ashwagandho v prahu in Guarano v prahu iz ekološke pridelave.

 

  • Korenina maca-maca ima veliko hranilno vrednost in naj bi krepila spolno moč in vzdržljivost. Za spolno moč in pri težavah z erekcijo, priporočamo tudi Ginseng Panax v prahu.

 

  • Posušena korenina mace slovi kot naravni afrodiziak in je v današnjem času lahko dostopna vsem ljudem. Zgodovina nam pripoveduje, da ni bilo vedno tako, saj je bilo uživanje mace pogosto prepovedano, ravno zaradi vpliva na povečan libido.

maca v prahu afrodiziak

  • Korenino Make lahko uživamo na več načinov. Ker pri nas ni dostopna sveža, jo uživamo kot prehransko dopolnilo v prahu, kapsulah, v obliki raznih ekstraktov, gelov in moke. Pogosto najdemo maco tudi v zeliščnih pripravkih za boljše počutje in dvig energije. Priporočamo Fifth Dimension, ki nas za cel dan oboroži z antioksidanti, vlakninami, minerali in vitamini.

 

  • Tam ko pa je maca doma, jo uživajo tudi svežo, predvsem hipokotol sveže skopan, velja za kulinarično poslastico. Korenino postrežejo tudi kot pire ali kašo, skupaj z zelenjavo in žitom jo uporabljajo za pridelavo moke.

 

  • Iz korenine mace z fermetacijo pridobivajo tudi pivo, ki ima nizko vsebnost alkohola. To pivo imenujejo chica de maca.

 

Maca - pivo chica de maca

  • Maco uporabljajo tudi pri težavah s plodnostjo, tako pri moških, kot pri ženskah. Priporočajo jo ženskam, ki imajo težave v menopavzi, saj blagodejno vpliva na izsušeno nožnico. Ureja tudi menstruacijo in pomaga v stresnih razmerah. Pri težavah v menopavzi lahko ženske posežejo tudi po Angeliki ali Dong Quai, ki je že stoletja zdravilo za vse ženske bolezni. (a) (b)

Navodila, kako jemati maco v prahu, se razlikujejo. Ljudje, ki imajo izkušnje z uživanjem, priporočajo do dve čajni žlički na dan, ki jih raztopimo v vodi, čaju ali limonadi.

Najbolje je, da odmerek postopoma dvigujemo,vendar nikar ne pretiravajmo.

 


Super Obrok priporoča!!!

Če imamo zdravstvene težave, se pred uživanjem posvetujmo s svojim zdravnikom! (c)

Poleg mace priporočajo tudi uživanje MSM v prahu, ki ga moramo vedno jemati z vitaminom C.