Zakaj spada čudežna alga spirulina med funkcionalno hrano?

spirulina Spirulina spada med prehranska dopolnila, o katerih je narejeno precej raziskav, s katerimi so želeli dokazati njene pozitivne učinke na naše zdravje.

Število rastlinskih prehranskih dopolnil in njihova uporaba strmo naraščata. Mnogi  ljudje, predvsem v želji po čimprejšnjem okrevanju, ali po hitri izgubi odvečnih kilogramov, posegajo po njih brez posveta s svojim zdravnikom ali lekarnarjem. Vsa prehranska dopolnila, moramo isto kot zdravila, jemati po navodilih proizvajalca.

Vsekakor moramo poslušati svoje telo, živeti z naravo in se občasno spomniti na izrek znamenitega Hipokrata, ki je dejal: “Naj bo hrana vaše zdravilo in zdravila vaša hrana”!

Kakšne so glavne značilnosti modro zelene alge spiruline?

Modro zelene alge poznamo tudi pod imenom cianobakterije ali modro zelene bakterije. Za te organizme je značilno, da energijo za svoje življenje, pridobivajo v procesu fotosinteze. Spirulino drugače bolj poznamo kot planktonsko algo, ki raste v toplih, rahlo alkalnih vulkanskih jezerih.

Zaradi velikega povpraševanja, so te izredno hranljive alge začeli gojiti tudi umetno. Mehiško in afriško prebivalstvo, ima algo spirulino in tudi druge alge, redno na svojem jedilniku.spirulina v prahu uporaba

Za prehrano in za proizvodnjo prehranskih dopolnil, se najpogosteje uporabljata algi Spirulina platensis in Spirulina maxima.

Zaradi izredno velike hranilne vrednosti, spirulino uvrščamo med funkcionalno hrano.

Takšna hrana izvira iz naravnih virov in zaradi vsebnosti učinkovin, ki jih vsebuje, blagodejno vpliva na naše zdravje in izboljša delovanje človeškega organizma.

Učinkovine v algi spirulini

Alga spirulina je edinstvena predvsem zaradi velike vsebnosti beljakovin, saj kar 70% njene suhe mase predstavljajo proteini.

Naslednje izredno pomembne učinkovine v tej algi, so esencialne aminokisline, esencialne maščobne kisline, polisaharidi, glikolipidi, sulfolipidi, vitamini skupine B, vitamin E in mnogi minerali.

Zelo pomembna sestavina spiruline so pigmenti fikobilini, beta karoten in klorofil. Ta nam je tudi najbolj poznan in zelenim rastlinam tudi daje značilno barvo.

Največ raziskav o algah je bilo narejeno ravno o pigmentih, ki so pokazali  izredno pomembne biološke učinke.

 • Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oksidacijo in varujejo organizem pred škodljivim delovanjem prostih radikalov.
 • Beljakovine so skupina hranilnih snovi, ki so sestavljene iz aminokislin in so bistvene za rast in vzdrževanje telesa, kot tudi za tvorbo mnogih telesnih delov in snovi, kot so mišice, encimi, hormoni, koža in podobno.
 • Karotenoidi so skupina oranžnih, rdečih ali rumenih barvil.
 • Polisaharidi so ogljikovi hidrati, sestavljeni iz večjega števila molekul monosaharida. Med polisaharide spadata tudi škrob in celuloza.

Super Obrok priporoča!!!

.

Beta karoten v algi spirulini

Beta karoten spada med karotenoide, ki jo najdemo v rastlinskih listih in sodeluje pri fotosintezi. Karotenoidi opravljajo dve izredno pomembni nalogi!

Njihova prva naloga je, da absorbirajo svetlobo in jo prenašajo na klorofil, druga pomembna naloga pa je fotoprotektivno delovanje. S tem rastlino ščitijo pred premočnim svetlobnim sevanjem.alga spirulina tablete

Karotenoidi igrajo pomembno vlogo tudi v našem telesu, saj sta lutein in zeaksantin, pomembni sestavini očesne mrežnice. 

Beta karoten in ostali karotenoidi, so  rastlinskem svetu zelo razširjeni pigmenti, ki so poznano po rumeni, oranžni in rdeči barvi. Delujejo kot antioksidanti. Nastajajo v bakterijah, glivah, rastlinah in algah, medtem ko jih moramo ljudje in živali, v organizem vnašati s hrano.

Spirulina v prahu ali spirulina v obliki tablet, je zato izredno primerno prehransko dopolnilo, s katerim lahko učinkovito nadomeščamo mnoge učinkovine, ki jih naše telo dodatno potrebuje.

Kako vpliva delovanje učinkovin v algi spirulini na naše telo?

Tej čudežni algi pripisujejo mnoge blagodejne učinke na naše telo:

 • vpliva na krepitev celotnega organizma
 • znižuje raven holesterola v krvi
 • krepi imunski sistem
 • preprečuje poškodbe srca in ožilja
 • primerna je za vegetarijance
 • uživamo jo lahko tudi pri shujševalnih dietah
 • pomaga pri pri razstrupljanju jeter
 • blaži alergijski nahod
 • deluje protivirusno
 • deluje antioksidativno
 • ugodno vpliva na žični sistem
 • pomaga pri utrujenosti in izčrpanosti
 • povečuje vitalnost in daj več energije
 • pomaga uravnavati prebavo
 • pomaga obnoviti sluznico želodčne sluznice in dvanajsternika
 • skrbi za zdravo kožo in pomaga celiti rane
 • učinkovito ščiti pred prehladi in gripo

Alga je izredno dobro raziskana in čeprav raziskave niso ravno potrdile čudežnega delovanja, so potrdile mnoge dobre učinke na zdravje.

Spirulina in imunski sitem

O vplivu alge na imunski sitem, so naredili klinično raziskavo pri ljudeh, ki so imeli spremembe sluznice v ustih, ki je bila posledica žvečenja tobaka. Eno leto so uživali 1 gram spiruline na dan in kar pri 45% bolnikov so predrakave poškodbe popolnoma izginile.

V času raziskave, niso opazili nobenih neželenih ali toksičnih  stranskih učinkov spiruline.


Super Obrok priporoča!!!

Alga deluje tudi protivirusno, saj s svojim delovanjem v celičnih kulturah zaščiti celice pred okužbo. Z raziskavo so dokazali, da prepreči podvojevanje virusov herpesa simpleksa, gripe, ošpic in mumpsa.

Vsebuje antioksidativne snovi, ki so sposobne nase vezati strupene snovi in težke kovine in jih pomagajo odstraniti iz organizma.

Spirulina vsebuje naravne antioksidante v obliki beta karotena, provitamina A. O učinkih antioksidantov iz narave na prehlad, vam priporočamo za branje članek: Najmočnejši naravni antioksidanti proti prehladu!

Izboljšajmo prebavo z rednim uživanjem alg

Z rednim uživanjem alg, lahko tudi izredno učinkovito popravimo prebavo. Prebavne motnje same po sebi niso bolezen, ampak skupek simptomov,  ki nam  lahko povzročijo mnogo težav in neprijetnosti.

Prebavne težave se običajno pojavijo med uživanjem hrane in pijače, ali pa takoj po obroku. Muči nas lahko napihnjenost, neprijeten občutek teže v želodcu, spahovanje, napenjanje, ali pa celo bruhanje, ki ga spremlja povišana temperatura.

Vse te težave lahko uspešno preprečimo z rednim uživanjem alge spiruline, hkrati pa se nam bo izboljšala peristaltika in uredila črevesna flora.spirulina učinki

Alge za obnovo sluznice želodca in dvanajsternika

Gastritis, ali vnetje želodčne sluznice, je lahko akutno, ki se pojavi iznenada, ali pa kronično, ki se počasi razvija več let. Običajno nastane zaradi premajhne ali prevelike količine želodčne kisline v želodcu.

Vnetje lahko sprožijo dejavniki, kot so alkohol, stres, kajenje, ter  pomanjkanje pomembnih vitaminov in mineralov. Pogosto je lahko vzrok tudi hrana, ki je bogata s kislimi ali preveč mastnimi živili.

Ljudje, ki se neredno hranijo in hkrati uživajo razna zdravila, so v veliki nevarnosti, da se sluznica vzdraži in vname.

spirulina stranski učinki
Spirulina blaži prebavne motnje in uravnava črevesno floro! KLIKNI SLIKCO!

Vnetje želodčne sluznice je lahko tudi posledica vitamina B12 in železa, ravno teh dve učinkovin pa je na pretek v algi spirulini.

Simptomi pri vnetju želodčne sluznice

Težave pri vnetju nas lahko spremljajo že dlje časa, ali pa so se pojavile iznenada. Najprej se pojavi pekoč občutek in nelagodje v zgornjem delu trebuha, ki ga lahko spremljajo tudi krči mišic v steni požiralnika.

Običajno se vsebina želodca in kislina vračata v požiralnik, lahko tudi v usta. Med takšnim napadom ima bolnik ustni zadah, lahko mu je izredno slabo in ima vnetje jezika ali razjede v ustih.

V hudih primerih, je lahko v izmečku kri, prav tako bolnik krvavi iz črevesja. Posledično pride izguba apetita , hujšanje in pogosto kroničen kašelj.

Vse te težave lahko učinkovito preprečimo z rednim uživanjem spiruline.

Kako pravilno uživati pripravke iz spiruline?

Spirulino lahko uživamo kot prehransko dopolnilo, v prahu ali tabletah. Prah zamešamo v vodo ali sveže napitke, tableto pa popijemo z veliko tekočine.

 • Pri težavah s kožo preventivno jemljemo 1 do 3 grame spiruline na dan. Po mesecu dni uživanje prekinemo in naredimo premor. Kadar pa jemljemo algo za pospeševanje zdravljenja ran ali opeklin, potem odmerek povišamo na 5 gramov dnevno.
 • Pri vnetju trebušne sluznice, prebavnih težavah ali pri jemanju spiruline za hujšanje, jo uživamo na tešče, vedno z večjo količino vode. Dnevno vzamemo od 5 do 10 gramov.

chlorella ali spirulina

 • Za blaženje prebavnih težav in uravnavanje črevesne flore, je poleg spiruline, primerna tudi zelena alga klorela.
 • Za preprečevanje in zdravljenje slabokrvnosti, ter za krepitev imunskega sistema pri otrocih, se prej posvetujte s pediatrom, a običajno predlagajo od 0,5 do 3 grame spiruline na dan. Odrasli lahko za boljši imunski sistem povečajo uživanje tudi do 10 gramov na dan.
 • Za razstrupljanje telesa in odpravljanje težkih kovin iz organizma, jemljemo 5 gramov spiruline na dan. (A) (B)

 

Podobne učinke na organizem kot spirulina, ima tudi enocelična zelena alga klorela. Priporočamo vam   članek, kjer smo predstavili 5 znanstvenih dejstev o uporabi klorele v prahu!