Kako premagati utrujenost po prehladu?

Utrujenost po prehladu je naravno stanje, saj naš organizem za spopad z boleznijo, uporablja velik del energije. Ko prehlad in težave povezane z njim  minejo, bi se nam moralo stanje izboljšati. Spet bi se morali počutiti polni energije in brez težav opravljati vsakodnevna opravila. A pogosto smo utrujeni še dolgo potem, ko je prehlad že izzvenel. (1)

Še vedno nas občasno boli glava, suh in dražeč kašelj nam krati spanec, bolijo nas kosti in mišice. Kadar utrujenost traja dlje časa, govorimo o sindromu kronične utrujenosti. Kronična utrujenost ima več stopenj, od blage, do srednje in zelo hude, ki nas lahko popolnoma ohromi. Obiskati moramo zdravnika, da izloči morebitna obolenja in poskrbeti, da okrepimo imunski sistem.

utrujenost po prehladu

Utrujenost po prehladu -- kaj so vzroki za utrujenost?

Utrujenost po prehladu, ki se lahko hitro spremeni v kronično utrujenost, moramo jemati resno. Pri utrujenosti, ki ne poneha tudi potem, ko izzvenijo simptomi prehlada, je smiselno, da izločimo nekatere morebitne bolezni.

Običajno zdravniki opravijo pregled ščitnice. Ta izredno pomembna žleza, leži v predelu vratu in uravnava naš metabolizem. Kadar ščitnica dela premalo, se upočasni cel organizem, mi pa se počutimo zaspani in utrujeni. Hipotiroza je zelo pogosta, predvsem pri ženskah. Da odkrijemo težave s ščitnico, je potreben preprost krvni test. (2)

Naslednji korak, ki ga moramo narediti pri utrujenosti po prehladu, je testiranje za alergije. Raziskave so pokazale, da kar 50 do 75% ljudi, ki jih muči sindrom kronične utrujenosti, uporablja zdravila in inhalator, zaradi alergij na hrano, zdravila ali pa imajo seneni nahod. Predvsem je pomembno, da ugotovimo, na kaj smo alergični in se izogibati povzročiteljem alergije.

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki jih muči nenehna utrujenost in zaspanost, pogosto občutljivi na hrano. Najpogosteje je to pšenica, mleko in koruza. V tem primeru, je potrebno iz prehrane izločiti alergene, kar najlažje storimo tako, da v prehrano uvedemo prehranska dopolnila, ki jih ne vsebujejo.

prehlad simptomi - utrujenost

Kako premagati utrujenost po prehladu, ki je posledica alergij?

Alergija je reakcija imunskega sistema na alergene, ki so lahko rastlinskega ali živalskega izvora, se pravi alergija na določeno hrano, ali pa je posledica onesnaženja, zlorabe zdravil, alkohola ali pa je preprosto posledica stresa. Pri naravnem zdravljenju alergij, se zdravilci predvsem posvečajo krepitvi imunskega sistema.

Zelo pomembna so pljuča, saj so odgovorna za obrambo znotraj organizma. Pljuča so povezana z prebavnim traktom, zato je pri zdravljenju alergij izrednega pomena zdrava in pravilna prehrana.

Kitajska tradicionalna  medicina je že pred tisočletji za bolezni dihal priporočala čebulo. Kaj je tako posebnega v navadni čebuli, da lahko pomaga pri alergijah? Dr. Erik Block, je na univerzi State University of new York, ugotovil, da lahko določene žveplove spojine iz čebule preprečujejo biokemijske verižne reakcije, ki povzročajo astmo in alergične reakcije.

Pri preprečevanju alergij, je izrednega pomena tudi vitamin C! V visokih odmerkih, lahko vitamin C sprošča antihistamine, ki pomagajo lajšati simptome alergije. (3)

seneni nahod simptomi

Prehlad in utrujenost -- pomagajmo si  s superživili z veliko vitamina C

Vitamin C prištevamo med najpomembnejši antioksidant in je pri zdravljenju prehlada in utrujenosti po prehladu, izrednega pomena. Kadar je utrujenost posledica oslabljenega imunskega sistema zaradi alergij, moramo najprej ugotoviti, na kaj smo alergični. Imunski sistem lahko okrepimo z uživanjem prehranskih dopolnil in zdravilnih zelišč, ki vsebujejo veliko vitamina C.


Super Obrok priporoča!!!

Stalna utrujenost in prehlad -- Camu Camu v prahu

Camu Camu v prahu je enkraten vir vitamina C, aminokislin serin, leucin in serin. Kot močan antioksidant vsebuje minerale kalcij, fosfor in železo, vitamine skupine B in nepogrešljiv beta karoten.

Za krepitev imunskega sistema, posebej pri utrujenosti po prehladu, Camu Camu prah vmešamo v čaj, sok ali hrano.

Strokovnjaki priporočajo 1/2 čajne žličke dnevno, kar je dovolj da Camu Camu prah pomaga blažiti vnetja, migrene in pomaga pri absorpciji železa. Posebej se priporoča kadilcem, ki so še posebej dojemljivi za virusne okužbe in vnetja. Čudovito se kombinira z MSM, saj skupaj tvorita kalogen.

prehlad in vitamin C

Inkovske jagode

Inkovske jagode so močan antioksidant, z veliko vsebnostjo vitamina C, beta karotena, tiamina, fosforja in niacina.  Vsebujejo tudi veliko vlaknin, zato poleg dobrega vpliva na imunski sistem, tudi dobro vplivajo na prebavo. Uživamo jih lahko samostojno, saj imajo prijeten sladko kisel okus, ali pa jih zamešamo v smoothije, kosmiče ali kakšno drugo hrano.

Bioflavonoidi v inkovskih jagodah pomagajo preprečevati sklerozo in razna vnetja, hkrati pa povečujejo biološko razpoložljivost vitamina C in preprečujejo njegovo oksidacijo.

Pektin v jagodah uravnava gibanje hrane po prebavnem traktu in uravnava holesterol. Znižuje glukozo v krvi, zato je primeren tudi za diabetike, ki morajo še posebej skrbno paziti na svojo prehrano.

Aronija

Aronija je idealna za okrevanje po prehladu! Starodavna indijska plemena so častili aronijo kot zaščitnico življenja. Uporabljali so jo v redni prehrani, saj so jagode posušili in zmleli, ter jih nato dodajali žitu. Jagode aronije so uporabljali za zdravilne čaje, s katerimi so lajšali težave gripe, prehlada in utrujenosti po prehladu.

Jagode aronije lahko uporabimo tudi za lajšanje prebavnih težav, za boljšo koncentracijo in ta uravnavanje krvnega pritiska. Kot močan antioksidant, se uspešno borijo proti napadom prostih radikalov in s tem krepijo imunski sistem.

Pripravki iz aronije so tudi primerni za blago razstrupljanje telesa, pogosto se uporabljajo tudi pri shujševalnih dietah.

vitamin C za imunski sistem

Utrujenost po prehladu -- recept za sirup iz jagod aronije

Pri prehladu in za okrepitev imunskega sistema po prehladu, je zelo učinkovit sirup iz plodov aronije. Lahko ga pripravimo sami, po naslednjem receptu:

Recept za sirup aronije:

Potrebujemo kilogram jagod aronije in 300 g sladkorja. Jagode zmečkamo in dodamo sladkor, zmes postavimo na hladno kakšen dan. Kmalu nastane temen sok, ki ga precedimo in odstranimo goščo od jagod. Sok prelijemo v večjo posodo, dodamo še nekaj sladkorja in počasi segrevamo pet minut.

Vroč sok prelijemo v steklenice in jih skrbno zapremo. Sok uživamo razredčen z vodo, za krepitev imunskega sistema in za preprečevanje utrujenosti po prehladu, zadošča žlička sirupa aronije za kozarec vode.

Seveda med superživili, zelišči in naravnimi ekološkimi živili, poznamo še mnogo pripravkov, ki vsebujejo vitamin C in so primerni za lajšanje utrujenosti po prehladu, gripi ali kakšni drugi bolezni. Celotno ponudbo prehranskih dopolnil, ki so primerna za krepitev imunskega sistema, si lahko ogledate v naši spletni trgovini super-obrok.si! Vabljeni!