Najbolj učinkovita zdravilna zelišča proti prehladu

Zdravilna zelišča proti prehladu lahko uporabimo preventivno, ali pa po njih posežemo, ko že imamo boleče grlo in nas muči dražeč kašelj. Prehlad je najpogostejše obolenje, ki ga vsi dobro poznamo. Prehladno obolenje je virusna infekcija, ki lahko povzroči vnetje sluznice v nosu in grlu, pogosto pa so vnete tudi bronhialne poti.

Prehlad običajno traja teden dni, spremljajo ga vneto grlo, kašelj, nahod in glavobol, lahko pa se pridružijo tudi bolečine v mišicah. Simptom pri prehladu je tudi rahlo povišana temperatura in bolečine v sklepih.

Prehlad povzročajo razni virusi, ko postane organizem imun na enega, se že pojavi drugi. Zato je najboljša preventiva pred prehladom močan imunski sistem. V času prehladnih obolenj moramo uživati hrano, ki je bogata z vitaminom C in cinkom, ter hrano, ki vsebuje antioksidante in ostale vitamine, ki spodbujajo imunost.

Najbolj učinkovita zdravilna zelišča proti prehladu so naša domača zelišča, ki jih naberemo na bližnjem travniku, ali pa jih gojimo na vrtu. Poleg domačih zdravilnih zelišč proti prehladu, pa se vse bolj spoznavamo tudi z zelišči ayurvede in z zelišči, ki jih uporablja Kitajska tradicionalna medicina. 1.

zdravilna zelišča proti prehladu

Zdravilna zelišča proti prehladu -- uporabimo zelišča, ki

krepijo imunski sistem

Prehlad nas dohiti trikrat, ali celo šestkrat na leto. Vsako prehladno obolenje moramo jemati resno, saj slabijo imunski sistem in se lahko razvije kakšna resna bolezen. Imunski sistem lahkom okrepimo na več načinov, najbolj pomembna pa je zdrava in uravnotežena prehrana.

Uživajmo veliko svežega sadja in zelenjave, skrbno pa moramo spremljati tudi svojo krvno sliko. Slabokrvnost zmanjša sposobnost organizma za obrambo proti prehladu in drugim infekcijam. Proti slabokrvnosti uživajte hrano, ki je bogata z železom in folno kislino. Največ železa in folne kisline se nahaja v mesu, fižolu, suhem sadju, pšeničnih kalčkih, bučnih semenih, beluših in v podobnih živilih.

A pogosto se nas prehlad loti kljub vsem ukrepom. Takrat je čas, da imunskemu sistemu pomagamo z zdravilnimi zelišči. Zelo priljubljeni so zeliščni čaji proti prehladu, ki so lahko tudi mešanica več zelišč. Najbolj poznana domača zelišča pri nas so poprova meta, lipa, timijan, lapuh, bezek, kopriva, šipek, rman in še mnoge druge.

Poleg čajev, pa si lahko pri prehladu pomagamo tudi z sirupi, najbolj priljubljen je gotovo sirup iz smrekovih vršičkov, takoj za njim pa sirup iz lapuha in timijana.

prehlad kaj pomaga

Prehlad kaj pomaga -- zelišča proti prehladu in bolečemu grlu

Zdravilne rastline igrajo vse večjo vlogo v številnih terapevtskih sistemih. Uporabo in učinke zdravilnih rastlin obravnava fitoterapija, ki je posebna veja znotraj šolske medicine. Temelji na uporabi učinkovin, ki izhajajo iz rastlin, naj bo to cela rastlina, ali samo del rastline. Znotraj fitoterapije ločimo med racionalnimi zdravili in med tradicionalnimi, kar se loči tudi v zakonskem okviru.

Tradicionalni pripravki niso dovoljeni za uporabo pri hudih obolenjih in običajno ni znanstvenih dokazov o njihovem učinkovanju. Zato moramo biti pri uporabi tradicionalnih zdravilnih zelišč še toliko bolj previdni in se pred jemanjem posvetovati z zdravnikom.

Zdravilna zelišča proti prehladu -- Timijan

Timijan imenujemo tudi materina dušica, latinsko ime Thymus vulgaris, pa izhaja iz grškega izraza thymos, kar pomeni duh ali pogum. Izvorni pomen je dim, kar verjetno izvira iz močnega vonja timijana.

Zdravilni učinek timijana na dihala, so odkrili v srednjem veku, kjer so ga uporabljali pri težki sapi, oslovskem kašlju in za lajšanje astme. Uporabljamo ga tudi kot začimbo in je dober primer, kako lahko tudi pri kuhanju skrbimo za zdravje.

Timijan uničuje bakterije in hkrati uravnava prebavo. Po pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je timijan uvrščen v kategorijo H, ESCOP pa ga priporoča pri vnetju dihalnih poti, pri bronhitisu, prehladu in oslovskem kašlju. Pomaga tudi pri vnetju želodčne sluznice in za odpravljanje zadaha.

Učinek terpenov v timijanu spodbuja izkašljevanje, učinek flavonoidov pa pomirja krčevit kašelj. V eteričnem olju timijana se nahaja timol, ki uničuje bakterije, viruse in glivice, hkrati pa spodbuja prekrvavitev kože. Izvleček iz timijana ima tudi dokazano antioksidativne lastnosti.2.

prehlad kašelj

Recept -- timijanov sirup proti prehladu in pomiritev kašlja

Timijanov sirup lahko pripravimo tudi sami. Naberemo cvetove in  liste timijana, če želite lahko uporabite tudi steblo. Zelišče naložimo v čist kozarec in ga narahlo omočimo z vodo. Izmenično v kozarec zlagamo timijan in sladkor, dokler ga ne napolnimo do roba. Dobro zapremo in postavimo na sonce. Za dober sirup proti kašlju, mora zelišče s sladkorjem, stati na soncu vsaj tri tedne.

Po treh tednih sirup precedimo, zelišče pa na hitro oplaknemo z vodo, da speremo z njega še preostali sirup in sladkor. To vodo nato prilijemo sirupu in ga na majhnem ognju počasi zgoščujemo. Sirup ne sme zavreti, pač pa se mora samo počasi segrevati.

Sirup vmes dvakrat ohladimo in ga spet segrevamo, toliko časa, da dobimo primerno gosto tekočino. Sirup prelijemo v temno steklenico in ga shranimo v hladen prostor.


Super Obrok priporoča!!!

Zdravilna zelišča proti prehladu -- nasveti iz Ayurvede

Ayurvedska veda pravi, da je najboljše zdravilo proti prehladu ingver. Skupaj z nekaterimi drugimi zelišči, kot so kardamom, bazilika, ali kurkuma,  učinkovito preprečuje prehlad in lajša simptome prehlada.

Ayurvedski recept proti prehladu:

Zmešajte čajno žličko ingverja, čajno žličko cimeta in dve čajni žlički limonske trave. Za skodelico čaja, potrebujete eno žličko mešanice, ki jo prelijete z vročo vodo in pustite stati deset minut.

Nato čaj precedite, dodajte žličko medu in vedno sveže pripravljen čaj pijte večkrat na dan.

kako zdraviti prehlad - ayurveda

Kako preprečiti prehlad ali gripo -- nasveti iz Ayurvede

Amalaki

Za preprečevanje prehlada je izredno učinkovito zelišče amalaki. Amalaki je rasayana, pomlajevalni tonik in je idealen vir vitamina C in železa. Prehlad boste preprečili, če boste vsak dan pred spanjem zaužili majhno žličko amalakija s toplo vodo!

Amalaki, skupaj s haritakijem in bibhitakijem, sestavlja triphalo.  Če pred spanjem že jemljete triphalo, potem ne potrebujete večjega odmerka amalakija, saj lahko dobite prebavne motnje.

Zelišča moramo vedno jemati s prenašalcem, ki olajša absorpcijo in prenaša lastnosti zelišč do tja, kjer želimo, da deluje. V ayurvedi so najpogostejši posredniki mleko, voda, med, aloe vera in ghi. Najbolje je, da zelišče vzamete z žlico ghija ali medu, ki ju zamešate v skodelico toplega mleka.

Kaj je ghi?

Ghi ali Ghee je očiščeno maslo in je narejen iz nesoljenega masla, ki je rahlo popraženo. Iz ghija so odstranjeni vsi mlečni delci.

Več zelišč, ki jih priporoča ayurveda, si lahko ogledate v naši spletni trgovini super-obrok.si. Vabljeni!