Znanstveno dokazani razlogi za neprestano utrujenost in zaspanost

Neprestana utrujenost in zaspanost je lahko znak kakšnega obolenja, ali pa naše telo kliče po spremembi načina življenja. V vsakdanjem življenju smo po dolgem delovniku običajno utrujeni, prav tako je normalna utrujenost po obroku ali po večji fizični dejavnosti. A kadar utrujenost, zaspanost, slabost in mogoče celo vrtoglavica, ne minejo po daljšem počitku, potem nam naš organizem nekaj sporoča.

Vse več ljudi v življenju spremlja neprestana utrujenost in zaspanost, ki ju ne prežene niti daljši počitek, niti ne pomaga sprememba prehranjevanja in več gibanja na svežem zraku. Vzrokov za utrujenost, ki pogosto postane kronična, je več in se pogosto med seboj prepletajo. Raziskave  ves čas potekajo, znanstveno dokazani razlogi za neprestano utrujenost in zaspanost pa nam običajno sporočajo, da je takšno stanje posledica našega načina življenja.

neprestana utrujenost in zaspanost

Neprestana utrujenost in zaspanost -- kronična

utrujenost znaki

Utrujenost, brezvoljnost in pomanjkanje energije imajo različne vzroke, najpogostejše so obremenitev z delom, izgorelost in zloraba alkohola ali zdravil. Občutek utrujenosti, ki nas preplavi nenadoma, brez pravega vzroka, dobro poznajo ženske v menopavzi. Vzrokov za nenehno utrujenost in zaspanost je lahko več, prav tako pa se  posledično  kaže tudi vse več znakov, ki se med seboj prepletajo.

Znaki so lahko telesni in čustveni, običajno zajemajo sindrom kronične utrujenosti, stres, depresijo, motnje hranjenja, slabokrvnost, razna vnetja in pogoste prehlade, nizek krvni tlak in težave z žlezo ščitnico.

utrujenost vzroki - nizek krvni pritisk

Znanstveno dokazani razlogi za neprestano utrujenost

in zaspanost

Utrujenost, zaspanost, slabost in pomanjkanje energije, so simptomi, ki občasno doletijo vsakega med nami. Vse te znake moramo jemati resno, saj so lahko pokazatelj bolezni, vsekakor pa nas opozarjajo, da se v našem telesu nekaj dogaja.

Zdravniki, znanstveniki in tudi zdravilci ljudske medicine, ves čas raziskujejo vzroke in razloge za neprestano utrujenost in zaspanost. Običajno je to stanje odraz našega načina življenja. Vse pogosteje preveč delamo, se slabo prehranjujemo in se  premalo gibamo. V sodobnem času se je k znakom kronične utrujenosti, pridružil tudi sindrom izgorelosti.

 


Super Obrok priporoča!!!

Najpogostejši vzroki za prekomerno utrujenost in zaspanost --

znanstveni dokazi in zdravljenje

Sindrom kronične utrujenosti

Izčrpanost, utrujenost in izgorelost je med nami vse pogostejši pojav. Raziskave kažejo, da je nenehno utrujenih kar 20% ljudi, 10% pa jih toži o pomanjkanju energije. Dr. Sarah Jarvis, splošna zdravnica, ki je zaposlena v bolnici Shepherd,s Bush v Londonu, opozarja, da se pojavlja neke vrsta epidemija utrujenosti.

V 90% zdravniki ne morejo pomagati, saj analiza krvi običajno ne pokaže nič posebnega. Ljudje v današnjem času ne delamo več samo osem ur, pač pa delo vse pogosteje nosimo domov in tako delamo praktično ves čas. Telo se enostavno ne more odpočiti! Nastopi izgorelost, ki kmalu privede do sindroma kronične utrujenosti.

utrujenost brezvoljnost

Z mnogimi raziskavami so prišli do zaskrbljujočih podatkov, da za sindromom kronične utrujenosti, trpi že vsak stoti posameznik. Najpogosteje doleti posameznike med dvajsetim in štiridesetim letom starosti, pogosteje obolevajo ženske.

Simptomi kronične utrujenosti, so poleg neprestane utrujenosti in zaspanosti, tudi bolečine v mišicah, vneto grlo, pogosti prehladi in nesposobnost opravljati vsakodnevne zadolžitve. Pogosto kronično utrujenost spremlja stres, depresija ali anksioznost. (1)

Sindrom kronične utrujenosti zdravljenje

Dolgoročno stanje kronične utrujenosti nas bo prav gotovo pripeljalo do zdravnika. Naš zdravnik bo diagnozo verjetno postavil tako, da bo izločil druge bolezni, nam pa bo svetoval korenito spremembo življenjskega sloga.

Verjetno bo potrebno najprej izpreči v službi!  Ženske naj gospodinjska delo porazdelijo med druge družinske člane, odpravimo se v naravo, postopoma začnimo z vadbo, omejimo stres in spremenimo prehrano.

Zdrava prehrana, superživila in zelišča -- premagajmo

utrujenost in zaspanost

Poleg pretirane obremenitve z delom, stresom in depresijo, je pogost vzrok za utrujenost in pomanjkanje energije, nepravilna prehrana. Če smo resnično preobremenjeni z delom, se verjetno tudi neredno hranimo. Zato smo ves čas brez energije, muči nas alergija, prehlad, bolečine v križu in mišicah.

kronična utrujenost znaki - bolečine v križu

Pri nerednem prehranjevanju si lahko pomagamo z uživanjem prehranskih dopolnil! Superhrana ali superživila, so idealna rešitev, da nadomestimo pomanjkanje energije.

Prehranska dopolnila nikakor niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano, so lahko pa dobra preventiva, saj vsebujejo nujno potrebne antioksidante, vlaknine, vitamine, minerale in vse ostale učinkovine, ki jih potrebujemo za normalno življenje. Z njimi bomo okrepili imunski sistem, razstrupili telo in telo napolnili z novo energijo.

Utrujenost, zaspanost, glavobol -- pomaga Guarana

Guarana, Paullinia cupana, nosi mednarodno ime gvarana, ki je oblika indijskega izraza varana, kar pomeni sadež mladosti. Latinsko ime Paullinia je guarana dobila po nemškem botaniku Christianu Franciscusu Paulliniju.  Guarana izhaja iz iz tropskih gozdov v amazonskih nižinah, kjer je pri Indijancih Quarami že stoletja priljubljeno zelišče.

utrujenost zaspanost vrtoglavica

Prekomerna utrujenost -- znanstveno potrjena uporabnost Guarane za preprečevanje utrujenosti

Z raziskavami so dokazali, da Guarana v prahu deluje protibakterijsko in antioksidativno, zaradi vsebnosti kofeina pa deluje poživljajoče. Pomaga pregnati utrujenost in zaspanost, ter nas napolni z novo energijo. Brazilski rudarji jo uporabljajo kot osvežilni napitek po napornem dnevu.

Farmaloški učinek semen guarane temelji predvsem na visoki vsebnosti kofeina, ki spodbuja centralni živčni sistem in funkcije srčno žilnega sistema.

Guarana ima tudi diuretični učinek in spodbuja izločanje prebavnih sokov v želodcu. Za zdravilno uporabo so primerna posušena ali mleta semena. Farmakološko pomembne sestavine v guarani so purinski alkaloidi, predvsem kofein, najdemo pa tudi čreslovine in cianolipidi. Guarano prištevamo med rastline z najvišjo vsebnostjo kofeina, ki se giblje med 3 in 6 % in je s tem trikrat višja kot pri kavi. (2)

Pomanjkanje življenjske energije -- Rožni koren

Neprestana utrujenost in zaspanost sta pogosto posledica stresa in depresije, zato je rožni koren, Rhodiola Rosea, idealna rešitev za premagovanje težav. Z mnogimi raziskavami so dokazali, da deluje kot antidepresiv, zato je primeren za zdravljenje depresije in stresa. Pomaga pri odvajanju od drog in alkohola, pomaga do boljšega spanca in preprečuje neprestano utrujenost.

Rožni koren ima domnevne adaptogene lastnosti, mnoge raziskave pa so želele dokazati njegove terapevtske lastnosti pri zdravljenju telesne in duševne utrujenosti, depresije, stresa in težav pri spanju.(3)

brez energije utrujenost

Utrujenost, brezvoljnost -- pomaga Ashwagandha

Neprestana utrujenost in zaspanost je običajno znak stresa, tako psihičnega, kot fizičnega. A utrujenost je lahko tudi znak dolgočasja. Ljudje brez motivacije, ki se dolgočasijo in poležavajo, so pogosto tudi nenehno utrujeni.

Za utrujenost poznamo mnogo vzrokov, lahko je tudi pomanjkanje železa v krvi, obolenja ščitnice in razna nevrološka obolenja. Pri   vseh teh simptomih odlično pomaga Ashwagandha, ki bo tudi pregnala zaprtje, omilila bolečine pri artritisu in olajšala težave pri depresiji.

 

Ašvagnada poznamo tudi pod imenom indijski ginseng in je že stoletja poznana kot ayurvedska zdravilna rastlina, ki deluje adaptogeno. Poznamo jo tudi kot afrodiziak, pomembnejše učinkovine so alkaloidi, steoridni laktoni in glikozidi. O adaptogenem in antistresnem delovanju Ashwagandhe je bilo narejenih mnogo raziskav.  (4)