Kako shujšati s super hrano: Katera so super živila za hujšanje?

Večno vprašanje ljudi, ki se borijo z odvečno težo je kako shujšati. Morda ste poskusili hujšati že z različnimi dietami, vendar nikdar ni bilo pravega učinka. V današnji blog objavi, odgovarjamo na vprašanje naše bralke: Kako shujšati s super hrano? ter vam predstavljamo super živila za hujšanje.Kako shujšati s super hrano

Zavedati se moramo, da je proces odprave odvečnih kilogramov prav nasprotno od procesa kopičenja telesne maščobe. Slednje nastaja zaradi napačnih hranil (hrane v obrokih), premalo fizične aktivnosti ter napačnega ritma hranjenja (časovna razdalja med obroki je predolga). Naše telo pa dojame, da mora energijo shranjevati ter začne kopičiti maščobe. Seveda so prisotni tudi drugi dejavniki, a o temu bomo pisali kasneje.

Kako shujšati s super hrano?

Super hrana za hujšanje  ali s tujko superfood je skupina živil, katera ima zelo visoke hranilne vrednosti. Pozorni moramo biti na dejstvo, da se hranilna vrednost zelo razlikuje od energetske vrednosti živil, torej kako shujšati s super hrano.

Super hrana ali super živila, so v resnici zdrava hrana, torej živila polna hranljivih snovi, kot so vitamini, minerali, aminokisline in drugi.

Spodaj vam predstavljamo nekaj super živil, s katerimi si boste pomagali pri hujšanju s super hrano. Če je naše telo zdravo in ima vsa potrebna hranila, bo že samo vedelo kako shujšati.

Zdravo telo, dovajanje potrebnih hranil ter redna telesna vadba so predpogoji za uspešno hujšanje.

Super živila za hujšanje

Goji jagode Kako shujšati - Goji jagode

Goji jagode so plod enoletnega grma Lycium Barbarum ali navadne kustovice. Med super živila za hujšanje jih uvršča njihova hranilna sestava. Goji jagode so odličen vir vitaminov, mineralov in tudi ne-esencialnih in esencialnih amino kislin (beljakovin). Telo vam napolnijo z antioksidanti, kateri izničujejo negativno delovanje prostih radikalov. Hkrati pa uravnavajo raven sladkorja v krvi. Vsebujejo pa tudi mnogo vlaknin, kar jih še dodatno uvršča med super živila za hujšanje. A

Indijski trpotec / Psyllium

Indijski trpotec ali Psyllium, je rastlina, na kateri zrastejo semena Indijskega trpotca, luščine teh semen pa zmeljejo v grob prah. Ta prah indijskega trpotca, se potem dodaja jedem ali kašam. Indijski trpotec že sam po sebi spada med super živila za hujšanje, saj dajanje občutka sitosti, ni njegova edina lastnost. Poleg te lastnosti ima Indijski trpotec tudi sposobnost reguliranja krvnega sladkorja ter znižuje slab holesterol. Vlaknine, ki so v indijskem trpotcu so popolnoma vodotopne. Zato mlete luščine indijskega trpotca ob stiku z vodo nabreknejo in tvorijo sluzi podoben gel. Ko ta gel, potuje skozi naše črevesje, rahlo drgne ob njegove stene ter ga tako očisti toksinov ter starih oblog. Poleg tega, pa Psyllium deluje kot prebiotik, hrana za dobre bakterije v našem črevesju, probiotike. Odpravlja tudi zaprtje, ki je velik sovražnik hujšanja, saj se toksini, ki bi morli zapustiti telo vračajo nazaj vanj. B

Spirulina

Super živila za hujšanje - Spirulina

Spirulina je modro zelena alga, katera je eden najstarejših organizmov na zemlji. Spirulina definitivno spada med super živila za hujšanje, saj prinaša celo zakladnico hranil. Spirulina ima nizko energetsko vrednost, kar je velika prednost pri hujšanju. Vsebuje mnogo beljakovin (60 -- 70 %) od tega vse esencialne aminokisline ter malo ogljikovih hidratov in in prav zato daje občutek sitosti. Vsebuje vitamine  E, C, B1, B6, B5 ter minerale, uporabne encime in prehranske vlaknine. Ta sestava pomaga, da se iz črevesja odstranijo toksini ter zmanjša kopičenje maščobe. Zmanjšuje tudi apetit, krvni tlak ter ureja ravni sladkorja in slabega holesterola. C

Chia semena

Chia semena uvrščamo med super živila za hujšanje in so mnogim ljudem, ki so se prej spraševali kako shujšati, pomagala shujšati. Podobno kot psilium, so chia semena polna vlaknin, katere v stiku z vodo nabreknejo. Uporabljajo se za kontrolo apetita in dajanje občutka sitosti med dieto. Bogata so z beljakovinami (dve žlici chia semen nam dajo 4,7 g beljakovinami ter minerali kot so Kalcij, Fosfor, Mangan, Cink in Baker. Kalcij omogoča mnogo prebavnih funkcij, katere brez njega ne delujejo pravilno. Prav tako ne vsebujejo glutena in so primerna tudi za ljudi s celiakijo. D

Važne omembe super živila za hujšanje: Super živila za hujšanje

 • MSM -- ureja prebavo in daj celicam elastičnost
 • Chlorella -- razstruplja ter hrani telo (A le počasi z njo!!!)

Poleg zgoraj navedenih super živil za hujšanje, pa vam predlagamo, da sledite tudi splošnim nasvetom kako shujšati. Zelo je pomembno, da:

 • precej zmanjšamo naš apetit
 • shujšamo primerno hitro a brez stradanja in lakote
 • si izboljšamo zdravje prebavil

Za uspešno hujšanje je zelo pomembna zdrava prehrana ter zdrav življenjski slog :

 1. dovolj gibamo in vadimo (vsaj 3 x na teden) -- dvigovanje uteži je zelo dobra vadba za kurjenje kalorij (maščob)
 2. pijemo dovolj vode (še malo več, kot je za našo težo in višino)
 3. jemo mnogo zelenjave, predvsem take z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (OH) (BrokoliCvetača, Špinača, Paradižnik, Brstični ohrovt, Zelje, Solata, Kumare…)
 4. jemo zdrave maščobe (olivno olje, konopljino olje, kokosovo olje…)
 5. jemo precej proteinov (beljakovin) (Meso -- Govedina, piščanec, svinjina, jagnjetina; Ribe -- losos, postrv, kozice;  Cela jajca -- beljak in rumenjak)

Strokovnjaki svetujejo tudi naj bo en dan v tednu OH dan, torej dan ko pojeste več zdravih ogljikovih hidratov, kot so oves, riž, kvinoja, krompir, sladki krompir in sadje.


Super Obrok priporoča!!!

Kako shujšati -- Bonus nasveti

 1. Jejte zajtrk z visoko vsebnostjo beljakovin. Ljudje ki jedo tak zajtrk imajo zmanjšano željo in potrebo po vnosu kalorij.
 2. Izogibajte se sladkim pijačam in sadnim sokom. Te pijače so običajno polne kalorij (sladkorjev).
 3. Pijte vodo pol ure pred obroki. Študije so pokazale, da pitje vode, pol ure pred obroki poveča izgubo teže za 44% v treh mesecih.
 4. Izberite hrano, ki je prijazna hujšanju. Določena hrana je zelo koristna za izgubo maščobe.
 5. Jejte vodotopne vlaknine. Študije kažejo, da lahko vodotopne vlaknine zmanjšajo maščobe, zlasti na predelu trebuha. Prav tako lahko pomagajo dodatki iz vlaknin, kot je Psyllium.
 6. Pijte kavo ali čaj, saj kofein lahko pospeši presnovo za 3-11%.
 7. Jejte večinoma nepredelana živila. Vaš jedilnik si oblikujte iz nepredelanih živil saj so bolj zdrava in dajejo daljši občutek sitosti .
 8. Hrano jejte počasi. Ljudje, ki hitro jedo, sčasoma pridobijo večjo težo. Če jeste počasi, se počutite bolj polno hkrati pa povišate raven hormonov, kateri zmanjšujejo telesno težo.
 9. Vsak dan se stehtajte. Študije kažejo, da ljudje, ki se vsak dan tehtajo, veliko bolj hitro izgubljajo telesno težo in jo dolgo časa zadržijo.
 10. Vsako noč se dobro spočijte. Slab spanec je eden od najmočnejših dejavnikov tveganja za povečanje telesne teže, zato je skrb za vaš spanec zelo pomembna. E

Če se sprašujete kako shujšati s super hrano, je ta objava verjetno prava za vas. Želimo vam uspešno hujšanje s super živili, ki smo jih našteli zgoraj.