Kakšne skrivnosti nam razkriva črna smola shilajit?

shilajitShilajit poznamo pod mnogimi imeni, najbolj so nam poznana imena Šilajit, Šiladjit, Mumio in Mumia. Beseda Mumia izhaja iz besede mum in v starodavnem jeziku perzijcev, pomeni rast.

Ime Shilajit je ayurvedski izraz in ravno ayurveda pozna največ nasvetov in receptov, kako uporabljamo črno smolo shilajit. V starih ayurvedskih virih, so zapisi o shilajitu, ki navajajo, da lahko ta čudežna smola v kombinaciji z drugimi zelišči, blaži mnogo zdravstvenih težav.

Kako uporabljamo shilajit in katere težave si lahko olajšamo z uživanjem?

Šilajit uživamo kot prehransko dopolnilo, običajno v obliki prahu. Je eno izmed najbolj pomembnih zelišč v ayurvedi in je v bistvu humus in ne rastlina. Nastaja iz ostankov rastlinskih fosilov in poleti prileze iz skalnatih razpok v Himalajskem gorovju. Domačini to smolo pobirajo, jo posušijo in predelajo v prah. Sami jo uporabljajo za lajšanje mnogih tegob, ima pa mumia tudi sloves, da je zelišče za pomlajevanje.

How To Use Shilajit

Super Obrok priporoča!!!

Mumio uživamo kot prehransko dopolnilo v prahu, priporočen dnevno vnos je največ polovička čajne žličke. Prah enostavno zamešamo v vodo, sok, čaj ali tudi juho. Če želimo izboljšati okus, lahko dodamo tudi žličko medu in ga zaužijemo med obrokom. Kot močan antioksidant, priporočamo tudi algo spirulino, ki jo prav tako lahko uporabljamo za blago razstrupljanje organizma.

Kaj vsebuje shilajit in kaj o njem pravijo zdravniki?

V zahodnem svetu, znanstveniki shilajita še niso dobro raziskali, prav tako še ni narejenih dovolj kliničnih študij. Vendar domačini na Kavkazu in Tibetu, že stoletja uporabljajo shilajit za pomoč pri celjenju ran, za lajšanje simptomov revme in pri želodčnih razjedah. Kljub temu, da nimajo znanstvenih dokazov, zaupajo v moč narave.

mumie shilajit

 

V ayurvedskem zdravljenju, je mumia izredno pomembna. Pripisujejo ji, da izboljša odpornost, pomlajuje in pomaga vzdrževati dobro kondicijo. Mumia vsebuje mnoge minerale, ki so pomembni pri razstrupljanju telesa. Shilajit ne obremenjuje presnove, zato ga lahko uživajo tudi  hudo oboleli in obnemogli ljudje.

 

mumie smola

Šilajit vsebuje izredno bogato paleto mineralov, vitaminov, antioksidantov, naravnih antibiotikov, encimov, aminokislin in še mnogih drugih fitokemikalij. Najbolj učinkovita fitokemikalija je fulvična kislina, ki je naravni elektrolit in vpliva na absorpcijo učinkovin v celice. Izredno cenjen naravni antibiotik, je tudi korenina ginseng, ki jo uživamo pri hudih fizičnih in psihičnih obremenitvah in za preprečevanje utrujenosti.

Viri: (a) (b)