Kaj je spirulina v prahu in kako jo uporabljamo?

spirulina v prahuSpirulina v prahu je prehransko dopolnilo, ki ga pridobivajo iz modrozelene alge spiruline. Spirulina spada v posebno vrsto modrozelenih alg, ki vključuje alge Arthrospira platensis in Arthrospira maxima.

Algo so poznali že Azteki, ki jo nabirali v jezerih in iz njih pridelovali različna peciva, ki so imela pomembno vlogo v njihovi prehrani.

V današnjem času spirulino gojijo v umetnih jezerih, predvsem za uporabo v prehranskih dopolnilih. 

Kakšne blagodejne vplive na naše zdravje ima spirulina v prahu?

Spirulina v prahu je posušena spirulina in je predvsem lažje dostopna kot sveža.  Kot prehransko dopolnilo jo dodajamo raznih jedem, ki jim želimo dodati antioksidante in hranila. Dobro se poda k raznim zelenjavnim juham, enolončnicam, sadnim napitkom in omakam.

Poleg spiruline v prahu, je na voljo tudi v drugih oblikah. Proizvajalci spirulino najpogosteje ponujajo še v  obliki tablet, lističev in kot izvleček v raznih tonikih.


Super Obrok priporoča!!!

Spirulina v prahu je odličen vir raznih učinkovin:

 

 • Spirulina v prahu vsebuje beljakovine, pantotensko kislino in tiamin.
 • Predvsem je spirulina  dober vir riboflavina, niacina, mnogih rastlinskih snovi in antioksidantov.

 

 • Nadalje najdemo v spirulini v prahu naslednje minerale: baker, železo, mangan, magnezij in kalij.
 • Spirulina vsebuje tudi vitamine B6, C, E, K in folat.

 

Poleg spiruline v prahu, priporočamo tudi Camu Camu prah iz ekološke pridelave, ki je prav tako močan antioksidant in vsebuje ogromne količine vitamina C in vitamine skupine B.

spirulina v prahu uporaba

Kakšni so blagodejni učinki spiruline v prahu na naše zdravje?

Leta 2009 so v Journal of Medical Food, objavili obsežen članek o koristih uživanja spiruline. Znanstveniki so z mnogimi raziskavami dokazali, da ima spirulina zaščitno vlogo pri srčno žilnih boleznih, ugodno vpliva na raven holesterola in trigliceridov v krvi, ter da uspešno uravnava krvni tlak.

V reviji International Journal of Biological Scinences, so objavili, da ima spirulina protivnetne, antioksidativne in protirakave učinke. Poskusi na podganah so pokazali, da tiste, ki so jim dajali spirulino, niso zbolele za prej spodbujenim rakom na jetrih. (a)

Kakšne učinkovine vsebuje obrok z 28 grami spiruline v prahu?

spirulina v prahu koristiPriporočena dnevna količina spiruline v prahu je od 5 do 10 gramov. Količino lahko postopoma dvigujemo, posebej če smo izpostavljeni večjim psihičnim in fizičnim naporom.

Kaj vsebuje obrok z 28 grami spiruline ali 1/4 skodelice spiruline v prahu:
 • 81 kalorij ali 340 kJ
 • 16 gramov beljakovin
 • 2,2,grama maščob
 • 0,7 gramov nasičenih maščob
 • 6,7 ogljikovih hidratov
 • 1 gram vlaknin

Poleg alge spiruline priporočamo še druga super živila iz naše ponudbe, ki vam bodo pomagala okrepiti imunski sistem in razstrupiti telo: 

 • Mineral msm za razstrupljanje in lepe, zdrave lase in nohte.
 • Goji jagode za krepitev imunskega sistema in pomoč pri hujšanju.