Raziskali smo blagodejne učinke indijskega trpotca na naše zdravje

indijski trpotec uporabaPsyllium, indijski trpotec, poznamo kot eno izmed najbolj topnih vlaknin in ga vse pogosteje uporabljamo kot dodatek k naši prehrani. Prvotno izvira iz Indije, raste pa tudi v zahodni Aziji, južni Evropi in severni Afriki. Za rast mu zadošča neobdelana zemlja in grmičasta, suha področja.

Zaradi vse večjega povpraševanja, so ga začeli tudi gojiti, največ gojenih semen k nam prihaja iz Indije, Pakistana in Irana. Pri indijskem trpotcu uporabljamo semena in luščine, ki jih poberejo ko dozorijo, to je običajno konec poletja ali na začetku jeseni.

Kaj je tako zelo posebno pri semenih indijskega trpotca? Semena so resnično edinstvena, saj v stiku z vodo nabreknejo in ustvarijo posebno sluzasto snov, ki s svojim volumnom izredno dobrodejno vpliva na delovanje črevesja.

Izboljša prebavo, čisti črevesje, ugodno vpliva na črevesno floro in deluje kot naravno odvajalo. Semena Psylliuma vsebujejo veliko vlaknin, ki so topne v vodi, kar za mnoga semena ne drži. Pri uživanju trpotca moramo vedno uživati tudi veliko tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru pride do hudega zaprtja.

Kakšen je vpliv indijskega trpotca na našo prebavo?

Svojo izjemno priljubljenost med prehranskimi dopolnili, si je indijski trpotec prislužil zaradi blagodejnih učinkov na prebavo. Za dobro prebavo je pomembna presnova, za kar lahko poskrbijo tudi kvalitetne, v vodi topne vlaknine. Semena psylliuma v želodcu nase vežejo vodo in nabreknejo. Nastane snov, ki je podobna gelu in ta snov potuje po prebavnem traktu in nase veže odvečne obloge.indijski trpotec kje kupiti

Z uživanjem indijskega trpotca močno spodbudimo peristaltiko črevesja in poskrbimo, da postane blato mehkejše. S tem na naraven način preprečimo zaprtje, ki je razlog za mnoge prebavne težave. Vlaknina psylliuma v črevesju ustvarja pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij, ki so potrebne za normalno prebavo in preprečujejo kandido.

Kdaj govorimo o zaprtju ali zapeki?

O zaprtju ali zapeki govorimo takrat, ko je blato trdo in ga težko ali neredno odvajamo. Pogosto zaprtje spremljajo napihnjenost in vetrovi. Običajno je zaprtje nenevarno in občasno, a če se nam zgodi, da ne moremo na blato več kot sedem dni, moramo nujno obiskati zdravnika.

Zaprtje je najpogosteje posledica pomanjkanja vlaknin in tekočine v hrani. Prav tako lahko pride do zaprtja zaradi nezadostnega gibanja, kot posledica stresa ali zaradi podzavestnega izogibanja praznjenja črevesja. Do tega pride kadar imamo težave s hemoroidi ali zaradi drugih težav, ki nam povzročajo bolečine, ko gremo na blato.

Pogosto so vzrok za zaprtje tudi določena zdravila, pri ženskah pa vplivajo tudi hormonske spremembe, posebej med nosečnostjo ali v menopavzi.

Za preprečevanje zaprtja si lahko izredno učinkovito pomagamo z rastlinami, ki vsebujejo sluz. Med te rastline prištevamo tudi svetli indijski trpotec, ki pomaga, da blato postane mehkejše in ima večji volumen.

Indijski trpotec uporaba in kakšni so učinki?

svetli indijski trpotec

Semena indijskega trpotca so enostavna za uživanje! Vmešamo jih v vodo ali kakšno drugo tekočino in jih zaužijemo pred obrokom. Semena bodo v želodcu nabreknila, s tem pa bodo dala tudi občutek sitosti. 

Ker daje trpotec tudi občutek sitosti, je primeren za uživanje tudi za pri shujševalnih dietah. V tem primeru je priporočljivo, da hkrati uživamo tudi mineralno vodo in probiotike, vse skupaj pa zaužijemo pol ure pred obrokom.

Katera prehranska dopolnila so še primerna za urejanje prebave?

Za urejanje prebave strokovnjaki priporočajo še mnoga druga prehranska dopolnila, med njimi je zadnje čase vse bolj poznan Methylsulfonylmethane, ki ga bolj poznamo kot mineral lepote. Resnično ga bolj uporabljamo za izboljšanje kože, las in nohtov, a vse bolj ga uporabljamo tudi za spodbujanje metabolizma in čiščenje črevesja. Msm v prahu tudi izboljšuje delovanje jeter in pospešuje izločanje žolča. Več o mineralu Msm si preberite v članku, kje smo napisali več o tem čudežnem mineralu.

Msm je organska oblika žvepla, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju glutationa, močnega antioksidanta, ki sodeluje pri razstrupljanju telesa. Prebavne motnje, posebej zaprtje in razni krči, so pogosto posledica stresa in depresije. MSM poleg prebavnih motenj, učinkovito odpravlja tudi stres, utrujenost in depresijo.

Prebavne težave, posebej zaprtje, so trdovraten spremljevalec ljudi, ki trpijo zaradi prevelike teže. Običajno je tako zaprtje, kot odvečni kilogrami, povezani s premalo gibanja in nepravilno prehrano.


Super Obrok priporoča!!!

Naravno praznjenje črevesja lahko dosežemo z uživanjem hrane, ki vsebuje veliko vlaknin in z uživanjem veliko tekočine. Tukaj moramo izpostaviti alge, posebej modro zeleno algo spirulino!  Spirulina je polna kvalitetnih beljakovin in vlaknin, vsebuje pa tudi snov, ki spodbuja naravno krčenje črevesja in posledično redno odvajanje blata.

Med prehranska dopolnila, ki urejajo prebavo, moramo prišteti tudi volčje jagode ali goji jagode, ki so izredno cenjene predvsem zaradi visoke hranilne vrednosti in zaradi vsebnosti mnogih učinkovin, ki imajo številne druge blagodejne učinke na naše zdravje.

Več o prehranskih dopolnilih, ki so primerna za urejanje prebave, smo pisali v članku “Katera prehranska so najboljša za urejanje prebave?”, kjer smo podrobno zapisali nekaj nasvetov kako urediti prebavo.indijski trpotec in alga spirulina za prebavo

Na kašen način indijski trpotec znižuje holesterol v krvi?

Indijski trpotec dokazano tudi znižuje holesterol. Izvedli so raziskavo, kamor so vključili bolnike z bolečino v prsih, ki nastane zaradi nezadostnega pretoka krvi v srce.

Bolnike so opazovali pet let in v tem času so uživali aloe vero in semena indijskega trpotca, ki oba vsebujeta polisaharide.

Rezultati so pokazali veliko zanimivosti:

  • pri vseh bolnikih je bilo opazno občutno znižanje skupne ravni holesterola in dvig ravni HDL
  • splošno zdravstveno stanje udeležencev raziskave se je močno izboljšalo, imunski sistem se je okrepil, utrujenost se je močno zmanjšala in niso več tako pogosto obolevali za prehladom in gripo
  • bolniki so potrebovali manj zdravil za zdravljenje srčnih bolezni
  • pozitivni učinki uživanja trpotca in aloe vere, so bili opaženi tudi pri diabetikih (A) (B)

Vir raziskave: : Agarwal, O.P. “Prevention of atheromatous heart disease” Angiology

Kaj je holesterol in kašno hrano uživamo za znižanje holesterola v krvi?

Holesterol je nujno potreben za normalno delovanje našega organizma in ga najdemo v maščobnem delu celične membrane. Holesterol je surovina sintezo žolčnih kislin, vitamina D, spolnih hormonov in hormonov nadledvične žleze. Kadar pretiravamo z uživanjem hrane, ki je bogata s holesterolom, presežek tega ostane v krvi in posledično povzroča težave z ožiljem in srcem, povzroči pa lahko tudi žolčne kamne.

Telo sicer holesterol delno sintetizira samo. V jetrih s holesterol pretvori v žolčno kislino, ki se nato izloči v žolčevod. Žolčno kislino nujno potrebujemo za prebavo maščob. Pri tem nastane določen presežek žolčne kisline, ki se nato vrača v jetra in s tem zmanjša sintezo nove kisline. Kar ostane žolčne kisline, se v črevesju poveže z vlakninami, ki jih kasneje izločimo z blatom.

Če zaužijemo preveč hrane, bogate s holesterolom, se poveča absorpcija holesterola, medtem ko se lastna sinteza v jetrih zmanjša.(C)

indijski trpotec kje kupiti

Težavo s povišanim holesterolom lahko režimo s prehrano, ki vsebuje veliko topnih vlaknin, saj se bo tako večja količina žolčne kisline iz holesterola vezala na njo in se izločila z blatom.

V obtok se bo na takšen način vračalo manj žolčne kisline, jetra pa bodo morale sintetizirati nove, za kar bodo porabile več holesterola,

Topne vlaknine vsebujejo že poznani indijski trpotec, neolupljena jabolka, hruške, listnata zelenjava, oves, grah, fižol in korenje. Topne vlaknine pa so tudi agrumi, ki vsi vsebujejo tudi veliko vitamina C. Več o živilih in prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo vitamin C, si oglejte v naši spletni trgovini Super-obrok.si. Vabljeni!