Neverjetne lastnosti afriškega kruhovca

baobab v prahuBaobab v prahu pridobivajo iz plodov drevesa, ki v naravi uspeva v Afriki, Avstraliji in na Madagaskarju. Baobab poznamo tudi pod imenom opičji kruhovec ali navadni kruhovec. Baobab drevo obrodi sadeže, ki so tudi priljubljena hrana za opice. Za uživanje, mora sadež na drevesu dozoreti, se posušiti in šele ko odpade, ga pobirajo po tleh. Pri nas ga za uživanje uporabljamo kot prehransko dopolnilo v prahu

Kruhovec je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Za okrepitev imunskega sistema je pomemben predvsem vitamin C, železo in vitamina B1 in B6. Zaradi velike vsebnosti vlaknin, vitaminov in mineralov, po njem vse več posegajo vegetarijanci in vegani.

Za okrepitev imunskega sistema lahko kombiniramo uživanje več prehranskih dopolnil. Baobab v prahu, ki je dober vir vitamina C, lahko uživamo skupaj z mineralom MSM. 

Kako pridobivajo baobab v prahu in kako ga uporabljamo?

Baobab ali afriški kruhovec raste na drevesu baobab, ki zraste izredno visoko. Največja drevesa so visoka tudi čez 30  metrov, njegove veje ustvarjajo zanimivo in posebno obliko. Na prvi pogled izgleda, kot da je drevo narobe obrnjeno in da rastejo korenine na deblu. Prav tako imajo drevesa opičjega kruhovca, neverjeten obseg, Največ so zmerili kar 47 metrov, na posebej starem drevesu. Drevesa dosežejo neverjetno število let, znanstveniki poročajo o baobab drevesu, ki je bilo staro 6000 let. 

The Baobab Trees (Madagascar)

Super Obrok priporoča!!!

Plodovi baobab so posebna vrsta sadja in zrastejo do pol metra. Sadež je zelene ali temno rjave barve in so polni semen. Semena imajo močan okus po karameli in hruški. Domačini semena pražijo in iz njih izdelujejo napitek, ki je odličen nadomestek kave, s katerim organizem nahranijo s prepotrebnimi antioksidanti.

kruhovec

Uporabni so tudi drugi deli drevesa. Afričani pojedo cel sadež, semena in korenine pa uporabijo za pripravljanje izredno hranljivih napitkov. Kruhovec je Afriki izredno pomembno živilo, saj ljudem nadomešča pogosto pomanjkanje vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov.

Uporaba baobab v prahu

 

Baobab ima latinsko ime Adansoniadigitata in je izredno hranljiv sadež. Pri nas sveži plodovi običajno niso na voljo, zato ga uživamo v prahu. Baobab v prahu iz ekološke pridelave, je bogat z vlakninami, vitamini C, B1 in B6. (1)

opičji kruhovec

Vsebuje tudi minerale cink, kalcij, kalij in magnezij. Uživanje baobab v prahu, priporočajo ljudem, ki želijo okrepiti imunski sistem, ali se prehranjujejo s hrano, ki vsebuje premalo beljakovin in vitaminov. Kot dober vir vitamina C priporočamo goji jagode, za nadomeščanje beljakovin in antioksidantov, pa priporočamo modro zelene alge spirulina. 

tropsko drevo kruhovec

Strokovnjaki priporočajo dnevno do dve čajni žlički prahu kruhovca. Dodamo ga v sadne napitke, čaj ali vodo. Baobab v prahu lahko dodamo tudi v testo za kruh ali palačinke, kot nadomestilo kvasa. Kruh bo mehkejši in okusnejši. Prehransko dopolnilo baobab je nekoliko kislega okusa in je zelo osvežujoč. (2)